Στην ατζέντα των G8 οι κρίσεις στην Κορέα και τη Συρία

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 13:14
UPD:14:07
EPA/PETER MACDIARMID / POOL

Αρχισαν συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας των G8 στο Λονδίνο, όπου επίκεντρο των εργασιών βρίσκονται οι κρίσεις στην Κορέα και τη Συρία.

A- A A+

Ψηλά στην ατζέντα των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας των G8, που άρχισαν συνομιλίες στο Λονδίνο, βρίσκονται οι κρίσεις στην Κορέα και τη Συρία.

«Έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε σήμερα γύρω από τα ζητήματα της πρόληψης και επίλυσης συγκρούσεων», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.

REUTERS

Στην ομάδα των G8 συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Ρωσία και η Βρετανία, που έχει και την κυλιόμενη προεδρία της ομάδας.

«Θα συζητήσουμε για την αντιτρομοκρατία και τον περιορισμό της διασποράς των όπλων και αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν», πρόσθεσε.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Κορέα και Συρία οι «πονοκέφαλοι» των ΥΠΕΞ στο G8

Η κρίση στην κορεατική χερσόνησο και ο εμφύλιος στη Συρία κυριαρχούν στην ατζέντα της συνόδου του G8 στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, εκπρόσωποι της συριακής αντιπολίτευσης βρίσκονται στη βρετανική πρωτεύουσα, επιδιώκοντας συναντήσεις με τις αντιπροσωπείες των οκτώ ισχυρών. Οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Καναδά, Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας αναμένεται να συζητήσουν και την πυρηνική ετοιμότητα του Ιράν, λίγες ημέρες μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Καζακστάν.

Η Νότια Κορέα βρίσκεται σήμερα σε αυξημένη επαγρύπνηση για ενδεχόμενη εκτόξευση πυραύλου από τον Βορρά, ο οποίος σήμερα φαινόταν να στρέφει την προσοχή του στους εορτασμούς για τα γενέθλια του ιδρυτή του, Κιμ Ιλ-σουνγκ, τη Δευτέρα.

REUTERS

Χθες, στο περιθώριο του διήμερου φόρουμ, οι υπουργοί  του G8 συναντήθηκαν με προσωπικότητες από τη συριακή αντιπολίτευση, που άσκησαν πιέσεις για ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σε ανακοινωθέν του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Χέιγκ δήλωσε ότι η Βρετανία είναι προσηλωμένη στην επίτευξη πολιτικής λύσης.

«Συζητήσαμε τι είδους περαιτέρω βοήθεια θα μπορούσε να παρέχει το Ηνωμένο Βασίλειο για να σωθούν ζωές στη Συρία και πώς θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι η στήριξη αυτή διοχετεύεται πλέον αποτελεσματικά», ανέφερε.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή