Κέρι: Προς οικονομική συνεργασία με Ισραήλ, Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη

Τρίτη, 09 Απριλίου 2013 16:28
UPD:16:29
EPA/MATTY STERN/US EMBASSY TEL AVIV/HANDOUT

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

A- A A+

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να συνεργαστεί με τους ισραηλινούς και τους παλαιστίνιους ηγέτες για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς αναζητεί τρόπους για αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Σε δηλώσεις του μετά από τριήμερη επίσκεψη στην περιοχή, στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο κ. Κέρι ανέφερε ότι θα διευκρινίσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου την επόμενη εβδομάδα.

«Συμφωνήσαμε μεταξύ μας… ότι θα αρχίσουμε νέες προσπάθειες, πολύ συγκεκριμένες προσπάθειες, να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη… και να απομακρύνουμε κάποια από τα εμπόδια που υπάρχουν στο εμπόριο στη Δυτική Όχθη», δήλωσε.

REUTERS

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ επιθυμεί να «κάνει σοβαρή προσπάθεια» για τερματισμό της σύγκρουσης με τους Παλαιστινίους.

«Αυτό έχει οικονομικά στοιχεία και καλωσορίζουμε οποιεσδήποτε σχετικές πρωτοβουλίες που θα μας παρουσιάσουν άλλοι», είπε.

«Ωστόσο έχει και πολιτικό μέρος, πολιτικές συνομιλίες σχετικά με πάρα πολλά ζητήματα. Περισσότερο απ’όλα στη σκέψη μας έχουμε τα ζητήματα της αναγνώρισης και της ασφάλειας», πρόσθεσε.

Πρόκειται  για την τρίτη επίσκεψη του κ. Κέρι στην περιοχή μέσα σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες. Αργότερα σήμερα, αναμενόταν να μεταβεί στο Λονδίνο.

Αναφερόμενος στη Συρία, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα συναντηθεί με μέλη της αντιπολίτευσης στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον αναζητεί τρόπους να της παράσχει περισσότερη βοήθεια.

«Δεν μας έχει μείνει άλλη επιλογή εκτός από το να βρούμε τρόπους να κάνουμε τον Άσαντ να σκεφτεί διαφορετικά σχετικά με το τι επιφυλάσσει το μέλλον», είπε.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή