G8: Στο τραπέζι Συρία - Β. Κορέα

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 06:25
UPD:08:36
REUTERS/ANDREW WINNING

«Η κατάσταση εξελίσσεται στη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή του 21ου αιώνα μέχρι σήμερα και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε απλά να παρακολουθούμε», ανέφερε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χαγκ.

A- A A+

Η συριακή κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του G8 -ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς και Ρωσία- σήμερα στο Λονδίνο.

Η Βρετανία αναμένεται να εμμείνει στη θέση της ότι απαιτείται περαιτέρω υποστήριξη στη συριακή αντιπολίτευση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ώστε να δοθεί ένα τέλος στον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο που μαστίζει τη χώρα.

Παρόντες θα είναι και ηγέτες του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, όπως δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χαγκ.

Η Γαλλία και η Βρετανία αναμένεται, για μια ακόμη φορά, να ασκήσουν πιέσεις για την τροποποίηση ή την άρση του εμπάργκο των όπλων στη Συρία για την υποστήριξη των ανταρτών που μάχονται κατά του καθεστώτος Άσαντ.

«Η κατάσταση εξελίσσεται στη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή του 21ου αιώνα μέχρι σήμερα και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε απλά να παρακολουθούμε», ανέφερε ο κ. Χάγκ, προσθέτοντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ είναι απαραίτητη, δεν πρόκειται να λύσει την κρίση στη Συρία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να ανταποκριθούν στις απειλές της Βόρειας Κορέας εναντίον των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι G8 βρίσκονταν σε συμφωνία να απορρίψουν την πρόσφατη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας, ενώ κάλεσε όλες τις πλευρές να συνεχίσουν να εφαρμόζουν διπλωματική πολιτική προκειμένου να καταλαγιάσει η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στη βορειοανατολική Ασία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή