Ισπανία: Oμόφωνη απαγόρευση του fracking στην Κανταβρία

Τρίτη, 09 Απριλίου 2013 10:14
UPD:10:48
SHUTTERSTOCK

Πρόκειται για ένα νόμο «σαφή, ακριβή και απλό», όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Οικιστικής Ανάπτυξης της Κανταβρίας Χαβιέρ Φερνάντεθ.

A- A A+

Η δυνητικά πλούσια σε σχιστολιθικό αέριο περιφέρεια της Κανταβρίας, στην Ισπανία, υιοθέτησε νόμο για απαγόρευση των εξορύξεων με την αμφιλεγόμενη τεχνική της υδραυλικής διάρρηξης, που είναι γνωστή και ως fracking. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τους βουλευτές της αυτόνομης περιφέρειας, καταρρίπτοντας τις ελπίδες της κεντρικής κυβέρνησης για ένα «πράσινο φως» που θα άνοιγε το δρόμο για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Πρόκειται για ένα νόμο «σαφή, ακριβή και απλό», όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Οικιστικής Ανάπτυξης της Κανταβρίας Χαβιέρ Φερνάντεθ. Η υιοθέτησή του, πρόσθεσε, δεν σημαίνει ότι «υπονομεύεται» η οικονομία της περιοχής. Αντιθέτως, συνιστά ένα «στοίχημα για τη διασφάλιση των φυσικών και αισθητικών αξιών του τόπου, οι οποίες τον καθιστούν μοναδικό, διαφορετικό και ξεχωριστό».

Ο πρώτος περιφερειακός νόμος που απαγορεύει το fracking στην Ισπανία υιοθετήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο έχει την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο. Σε εθνικό επίπεδο, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα τάσσεται υπέρ της υδραυλικής ρωγμάτωσης, αρκεί να πληρούνται οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιδιώξει ακύρωση της απαγόρευσης στην Κανταβρία.

Σύμφωνα με την ισπανική ένωση εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, μεταξύ της Κανταβρίας και της Χώρας των Βάσκων έχουν γίνει πάνω από 200 δοκιμαστικές γεωτρήσεις και πολλοί όμιλοι, ανάμεσά τους και ξένοι, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων.

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, περιβαλλοντικές οργανώσεις διατυπώνουν ανησυχία για την ασφάλεια της τεχνικής του fracking, που περιλαμβάνει τη διοχέτευση νερού και χημικών στο υπέδαφος με πολύ μεγάλη πίεση. Μεταξύ άλλων εκφράζονται φόβοι για επιπτώσεις στα υπόγεια ύδατα ή για την πρόκληση μικροσεισμών.

«Μιλάμε για την περιοχή της Ισπανίας με τους μεγαλύτερους πόρους [σε φυσικό αέριο]», δήλωσε στο Bloomberg ο Άνχελ Καμάρα από τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων της Μαδρίτης. «Κλείνουν την πόρτα σε κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί τεράστια οικονομική ευκαιρία για τη χώρα.»

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, τα αποθέματα της Ισπανίας σε σχιστολιθικό αέριο ενδέχεται να φθάνουν το 1,4 τρισ. κυβικά μέτρα. Όπως σημειώνει το Reuters όμως, τέτοιου είδους εκτιμήσεις έχουν αποδειχθεί αναξιόπιστες στο παρελθόν. Η Πολωνία, για παράδειγμα, αναγκάστηκε πέρυσι να αναθεωρήσει προς τα κάτω - σε ποσοστό 90% - τους δικούς της υπολογισμούς, έπειτα από λεπτομερείς μελέτες και γεωτρήσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή