Το fracking αρρωσταίνει τα ζώα;

Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2012 11:40
A- A A+

Έχει ενοχοποιηθεί μεταξύ άλλων για την πρόκληση μικροσεισμών και για τη μόλυνση υπόγειων υδάτων. Τώρα, εκφράζονται φόβοι ότι η εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου, με τη μέθοδο της υδραυλικής διάρρηξης, σχετίζεται με αρρώστιες - ή ακόμη και θανάτους- ζώων.

Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, δεκάδες καταγεγραμμένες περιπτώσεις θανάτων και ασθενειών σε ζώα αγροκτημάτων, όπως άλογα και αγελάδες, αλλά και σε κατοικίδια, ενδέχεται να οφείλονται στην έκθεσή τους στα χημικά που χρησιμοποιούνται κατά την υδραυλική διάρρηξη των πετρωμάτων.

«Οι κοινότητες που γειτνιάζουν με τοποθεσίες εξόρυξης υδρογονανθράκων έχουν μετατραπεί σε εργαστήρια για τη μελέτη της περιβαλλοντικής τοξικολογίας», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης που δημοσιεύεται στο Journal of Environmental and Occupational Health Policy. «Η μικρή απόσταση αυτών των τοποθεσιών από τις κοινότητες ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για τους ανθρώπους, τα ζώα συντροφιάς, τα ζώα των κτηνοτροφικών μονάδων και την άγρια ζωή».

Ο Ρόμπερτ Όσβαλντ, καθηγητής μοριακής ιατρικής στο Κορνέλ, και η κτηνίατρος Μισέλ Μπάμπεργκερ συνομίλησαν με ιδιοκτήτες ζώων σε έξι πολιτείες, οι οποίοι ζουν κοντά σε τοποθεσίες εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου. Η εξόρυξη γίνεται με μια μέθοδο γνωστή ως fracking που βασίζεται στη διοχέτευση νερού και χημικών, με πίεση, μέσα στα πετρώματα.

Δεκάδες ζώα

Σε μία περίπτωση, στη Βόρεια Ντακότα, λίγες ημέρες μετά από την έναρξη επιχείρησης εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου, οι αγελάδες της Τζάκι Σίλκε άρχισαν να... κουτσαίνουν. Το γάλα τους κόπηκε, έχασαν δεκάδες κιλά μέσα σε μία εβδομάδα και οι ουρές τους έπεσαν. Πέντε ζώα πέθαναν.

Σε αναλύσεις του αέρα της περιοχής ανιχνεύθηκαν αυξημένα επίπεδα βενζολίου, μεθανίου, χλωροφορμίου, βουτανίου, προπανίου, τολουολίου και ξυλολίου. Εξίσου ανησυχητικά ήταν και τα ευρήματα αναλύσεων του νερού από πηγάδι του αγροκτήματος.

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι δεν έχουν αποδεικτικά στοιχεία που θα τους επέτρεπαν να συνδέσουν με βεβαιότητα το fracking με τις αρρώστιες και να αξιολογήσουν τις πιθανές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και την υγεία των ζώων. Ο λόγος, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, είναι ότι οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο δεν αποκαλύπτουν τι είδους χημικά χρησιμοποιούν ή την ακριβή διαδικασία εξόρυξης.

Επιπλέον, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, οι εταιρίες συνάπτουν όλο και συχνότερα συμφωνίες εμπιστευτικότητας με αγρότες που ισχυρίζονται ότι τα ζώα τους ή οι οικογένειές τους πλήττονται εξαιτίας του fracking.

Μέτρα

«Χωρίς αυστηρές επιστημονικές μελέτες, ο πυρετός εξόρυξης που σαρώνει τον κόσμο, θα παραμείνει ένα ανεξέλεγκτο πείραμα υγείας σε μεγάλη κλίμακα», προειδοποιούν οι δύο ερευνητές. Προτείνουν μια σειρά από μέτρα που θα περιορίσουν το πρόβλημα, μεταξύ άλλων: αναλύσεις σε έδαφος, αέρα, νερό και ζώα πριν από την έναρξη κάθε νέας επιχείρησης και νέους ελέγχους σε τακτά διαστήματα.

Καλούν τις εταιρίες να αποκαλύψουν τις ουσίες που χρησιμοποιούν, ενώ ζητούν την απαγόρευση των συμφωνητικών εμπιστευτικότητας σε περιπτώσεις που διακυβεύεται η δημόσια υγεία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή