Ιράν: Εγκαινιάστηκαν δύο μεταλλεία ουρανίου

Τρίτη, 09 Απριλίου 2013 09:40
EPA/STR

«Στο παρελθόν εξαρτιόμασταν από το εξωτερικό για την τροφοδοσία μας με "κίτρινο κέικ", όμως με τη βοήθεια του Θεού εγκαινιάσαμε τα μεταλλεία το ένα μετά το άλλο...και πλέον ελέγχουμε όλη την αλυσίδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας», ανέφερε ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Δύο μεταλλεία, τα οποία θα τροφοδοτούν το νέο εργοστάσιο παραγωγής ουρανίου στην επαρχία Γιαζντ, εγκαινίασε το Ιράν, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Τα μεταλλεία βρίσκονται στο Σαγκάντ, περίπου 100 χιλιόμετρα από το νέο εργοστάσιο του Αρντακάν, το οποίο έχει δυνατότητα ετήσιας παραγωγής 60 τόνων «κίτρινου κέικ», ουρανιούχου συμπυκνώματος που χρησιμοποιείται για τον εμπλουτισμό ουρανίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Δύο ορυχεία ουρανίου εγκαινίασε το Ιράν

Σαφές μήνυμα πως οι αντιδράσεις της Δύσης δεν θα επιβραδύνουν το πυρηνικό του πρόγραμμα, απέστειλε το Ιράν που ανακοίνωσε τη λειτουργία δύο ορυχείων ουρανίου και ενός εργοστασίου επεξεργασίας ουρανίου. «Οι ξένες δυνάμεις έκαναν τα πάντα για να το αποτρέψουν, αλλά το Ιράν έγινε πυρηνικό», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, με αφορμή την εθνική «Ημέρα Πυρηνικής Τεχνολογίας» και λίγες μόλις μέρες μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στο Καζακστάν ανάμεσα στην Τεχεράνη και την ομάδα των Έξι. Το Ιράν υποστηρίζει πως το πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη ειλικρίνειας των δυτικών.

«Στο παρελθόν εξαρτιόμασταν από το εξωτερικό για την τροφοδοσία μας με "κίτρινο κέικ", όμως με τη βοήθεια του Θεού εγκαινιάσαμε τα μεταλλεία το ένα μετά το άλλο...και πλέον ελέγχουμε όλη την αλυσίδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας», ανέφερε ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

«Έχουμε γίνει μια πυρηνική δύναμη και κανείς δεν μπορεί να μας το στερήσει», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή