Ιράν: Επιμονή στη συνέχιση του πυρηνικού του προγράμματος

Δηλώσεις του ιρανού αντιπροσώπου στις συνομιλίες του Καζακστάν
Παρασκευή, 05 Απριλίου 2013 17:32
UPD:17:32
REUTERS/SHAMIL ZHUMATOV

Ο επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας Σαΐντ Τζαλίλι ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα την αποδοχή του δικαιώματος της Τεχεράνης στο εμπλουτισμό ουρανίου.

 

A- A A+

Στην υπεράσπιση του πυρηνικού του προγράμματος επέμεινε το Ιράν, στο νέο γύρο διεθνών συνομιλιών για το θέμα, ο οποίος διεξάγεται στο Καζακστάν.

Ο επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας Σαΐντ Τζαλίλι ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα την αποδοχή του δικαιώματος της Τεχεράνης στο εμπλουτισμό ουρανίου.

Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν εκφράσει φόβους ότι το Ιράν προσπαθεί να δημιουργήσει τους όρους για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται σθεναρά.

Οι Ιρανοί κάνουν λόγο για αμιγώς ειρηνικούς σκοπούς, και συγκεκριμένα για εμπλουτισμό ουρανίου με στόχο τη δημιουργία ισοτόπων για ιατρική χρήση.

REUTERS

Εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Κίνας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας κατά τη διάρκεια συνομιλιών με εκπροσώπους του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

«Οι συνομιλίες μπορούν να σημειώσουν πρόοδο με έναν όρο. Να αναγνωριστούν τα δικαιώματα του Ιράν, και ειδικότερα το δικαίωμά του στον εμπλουτισμό», σημείωσε ο κ. Τζαλίλι από την Άλμα Άτα, όπου διεξάγονται οι συνομιλίες της ιρανικής αντιπροσωπείας με εκπροσώπους της Μεγάλης Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Ο κ. Τζαλίλι κατηγόρησε ακόμη «μια ομάδα ελάχιστων χωρών» για προσπάθεια να αρνηθούν το δικαίωμα στην πυρηνική ενέργεια σε άλλους, ενώ το διαθέτουν οι ίδιοι.

Στον προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων, το Φεβρουάριο,  η ομάδα των 5+1 είχε ζητήσει από το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20%, επίπεδο το οποίο του δίνει τη δυνατότητα παραγωγής πυρηνικού όπλου.

Από την Τεχεράνη είχε ζητηθεί επίσης να κλείσει την υπόγεια μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου του Φόρντο.

 Σαν αντάλλαγμα είχε προσφερθεί η χαλάρωση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν.

Το Ισραήλ, εξάλλου, έχει διαμηνύσει ότι θα καταφύγει ακόμη και σε στρατιωτική λύση κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, εάν όλα τα άλλα μέσα αποδειχθούν ανεπαρκή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή