Ιράν: Έκκληση ΙΑΕΑ για πρόσβαση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2013 13:24
REUTERS/HERWIG PRAMMER

«Η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Παρτσίν θα ήταν ένα θετικό βήμα που θα βοηθούσε να φανεί η προθυμία του Ιράν να έρθει σε επαφή με την υπηρεσία ως προς την ουσία των ανησυχιών μας», δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιούκια Αμάνο.

A- A A+

O επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιούκια Αμάνο ζήτησε από το Ιράν να παράσχει αμέσως πρόσβαση στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Παρτσίν, όπου υπάρχουν υποψίες ότι έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμές που σχετίζονται με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Μιλώντας στο διοικητικό συμβούλιο της ΙΑΕΑ, ο κ. Αμάνο δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να αναφέρει καμία πρόοδο από τις αρχές του 2012 σχετικά με τις ανησυχίες αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Παρτσίν θα ήταν ένα θετικό βήμα που θα βοηθούσε να φανεί η προθυμία του Ιράν να έρθει σε επαφή με την υπηρεσία ως προς την ουσία των ανησυχιών μας», δήλωσε ο κ. Αμάνο.

Η ΙΑΕΑ υποψιάζεται εδώ και καιρό ότι στις εγκαταστάσεις αυτές, που βρίσκονται λίγο έξω από την Τεχεράνη, γίνονται έρευνες για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και ότι έχουν πραγματοποιηθεί πειράματα με εκρηκτικά.

Η Τεχεράνη επιμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή