Σερβία: Απόρριψη του σχεδίου της ΕΕ για ομαλοποίηση με το Κόσοβο

Δηλώσεις του σέρβου πρωθυπουργού
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013 20:03
UPD:22:06
REUTERS/MARKO DJURICA

Η ΕΕ είχε δώσει στη Σερβία διορία μέχρι την Τρίτη να παραιτηθεί από τον εν τοις πράγμασι έλεγχο τον οποίο ασκεί στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου. Στη φωτογραφία άνδρας φορά τη σημαία της Σερβίας σε διαδήλωση κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Βελιγράδι.

A- A A+

Η Σερβία απέρριψε σήμερα μια συμφωνία με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ομαλοποίηση των σχεσεών της με την αποσχισθείσα επαρχία της του Κοσόβου.

Η ΕΕ είχε δώσει στη Σερβία διορία μέχρι την Τρίτη να παραιτηθεί από τον εν τοις πράγμασι έλεγχο τον οποίο ασκεί στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, σε αντάλλαγμα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρυξελλών και Βελιγραδίου..

Ο σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς τόνισε, μιλώντας στους εκπροσωπους του Τύπου, ότι η κυβέρνηση της Σερβίας δε μπορεί να δεχτεί τις αρχές οι οποίες εκτέθηκαν προφορικά στην σερβική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, καθώς αυτές  «δεν εξασφαλίζουν την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο».

«Πιστεύω ότι όλα τα στοιχεία που αφορούν το καθεστώς του βόρειου Κοσόβου βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι», σημείωσε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Άστον.

«Με λυπεί η απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να απορρίψει τις προτάσεις και απευθύνω έκκληση για μια τελευταία προσπάθεια για συμφωνία», πρόσθεσε η κ. Άστον.

Το μεγαλύτερο μέρος του μειονοτικού εντός Κοσόβου σερβικού πληθυσμού δεν αναγνωρίζει την εξουσία της κυβέρνησης της Πρίστινα, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αλβανών Κοσοβάρων.

Το Κόσοβο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, η Σερβία ωστόσο, όπως και δεκάδες άλλες χώρες – μέλη του ΟΗΕ, δεν το έχουν αναγνωρίσει σαν κυρίαρχο κράτος.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή