Κόσοβο: Καταδίκη τριών Σέρβων για πρόκληση ταραχών

Πολύμηνες ποινές φυλάκισης για δύο, με αναστολή η ποινή του τρίτου
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013 19:55
EPA/DIMITRIJE OSTOJIC

Φωτογραφία από τις ταραχές του 2008 στην Μιτρόβιτσα.

A- A A+

Σε πολύμηνες ποινές φυλάκισης καταδίκασε δικαστήριο του Κοσόβου τρεις σέρβους Κοσοβάρους για εισβολή σε δικαστήριο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και πρόκληση ταραχών το 2008.

Οι ταραχές είχαν οδηγήσει στο θάνατο ενός ουκρανού κυανόκρανου.

Οι τρεις δικαστές, προερχόμενοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταδίκασαν τον Μάριγιαν Ίλιντσιτς και τον Ντράγκαν Μιλόγιεβιτς σε 22 και 18 μήνεςφυλάκιση αντίστοιχα.

Ο τρίτος κατηγορούμενος, Ζόραν Τσάβιτς, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 9 μηνών, με αναστολή ενός έτους, σύμφωνα με την απόφαση της νομικής αποστολής της ΕΕ στο Κόσοβο, EULEX.

Οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν σε ό,τι αφορά την έκθεση σε κίνδυνο του προσωπικού του ΟΗΕ.

Εθνικά Σέρβοι του Κοσόβου είχαν εισβάλει σε δικαστήριο στη Μιτρόβιτσα λίγο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία το 2008, ώστε να εμποδίσουν την EULEX να αντικαταστήσει την αντίστοιχη υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η Σερβία απορρίπτει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Οι εθνικά Σέρβοι, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία στις βόρειες περιοχές της επαρχίας η οποία έχει αυτοανακηρυχθεί ανεξάρτητο κράτος, δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία της EULEX, θεωρώντας ότι μεροληπτεί υπέρ των αλβανών αποσχιστών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή