Νταβούτογλου: Η επίλυση του Κυπριακού θα βοηθούσε τη Λευκωσία

Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013 18:23
REUTERS/UMIT BEKTAS

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε  ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε μεγάλο λάθος» στο θέμα των ενεργειακών πηγών.

A- A A+

Την εκτίμηση ότι η επίλυση του Κυπριακού θα βοηθούσε την Κύπρο να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, υποστηρίζοντας μάλιστα πως «αν το 2004, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έλεγε ‘όχι’ δεν θα είχε δημιουργηθεί η κρίση».

«Η αναπτυσσόμενη οικονομία της Τουρκίας, μπορεί να προσφέρει ευημερία και στην ελληνοκυπριακή πλευρά», επισήμανε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγορώντας τη Λευκωσία ότι «δυστυχώς υιοθέτησε μια πολιτική κλιμάκωσης της κρίσης (στο Κυπριακό)» επιλέγοντας επίσης «να κλείσει το δρόμο της Τουρκίας προς την Ε.Ε.».

Ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε επίσης ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε μεγάλο λάθος» στο θέμα των ενεργειακών πηγών. «Με τη λύση του Κυπριακού, όλα, συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών πηγών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειρηνικά», είπε κι άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί αμέσως μια τεχνική επιτροπή που θα μελετήσει το πως μπορεί να αξιοποιηθούν όλες οι φυσικές πηγές πλούτου.

«Εάν, όμως, μας λένε ότι ‘ο νότος ανήκει σε εμάς και ο βορράς σε εσάς’, τότε ας θέσουν το θέμα της λύσης των δύο κρατών», επανέλαβε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μετά από πολύ καιρό άνοιξαν και πάλι κεφάλαια διαπραγματεύσεων στις συνομιλίες ένταξης στην Ε.Ε.

«Αισθανόμαστε ικανοποίηση για το γεγονός ότι κατά την Προεδρία της Ιρλανδίας, θα ανοίξει το πρώτο Κεφάλαιο«, είπε και πρόσθεσε ότι «οι συνομιλίες συνεχίζονται.

Ο κ. Νταβούτογλου επισήμανε στη συνέχεια ότι τα τελευταία εννέα χρόνια, δύο βασικά θέματα εμπόδισαν αυτή την εξέλιξη. Το πρώτο, όπως είπε, ήταν το Κυπριακό. «Εξαιτίας του Κυπριακού, οκτώ Κεφάλαια έμειναν εκκρεμή. Όμως, όταν τον Απρίλιο του 2004 η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε ψηφίσει ‘ναι’ και η Τουρκία την είχε παροτρύνει για το ‘ναι’. Η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε ψηφίσει ‘όχι’. Δυστυχώς παρά την αρνητική στάση της Ελληνοκυπριακής πλευράς, οι Ελληνοκύπριοι έγιναν μέλη. Η τουρκική πλευρά απομονώθηκε και παραγκωνίσθηκε», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

«Το δεύτερο θέμα είναι οι περιορισμοί που έθεσε η Γαλλία», πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός. Σημείωσε πάντως πως «το άνοιγμα ενός Κεφαλαίου κατά την Προεδρία της Ιρλανδίας είναι για την Τουρκία ένα καλό ξεκίνημα, αλλά δεν είναι ένα γιγαντιαίο βήμα».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή