Μπαν Κι - μουν: Διαπραγματεύσεις η μόνη λύση στην κορεατική κρίση

Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 14:23
UPD:15:06
REUTERS

 

 

A- A A+

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι - μουν δήλωσε ότι η κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο έχει «παρατραβήξει», προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα.

«Οι πυρηνικές απειλές δεν είναι παιχνίδι. Η επιθετική ρητορική και οι στρατιωτικοί τακτικισμοί έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση αντιδράσεων και τροφοδοτούν τον φόβο και την αστάθεια», δήλωσε ο κ. Μπαν από την Ανδόρρα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Τα πράγματα πρέπει να ηρεμήσουν, καθώς η κατάσταση, την οποία δυσχεραίνει η έλλειψη επικοινωνίας, μπορεί να οδηγήσει σε έναν δρόμο που κανείς δεν θέλει να ακολουθήσει», είπε.

«Είμαι πεπεισμένος ότι κανείς δεν θέλει να επιτεθεί εναντίον της Βόρειας Κορέας λόγω διαφωνιών σχετικά με το πολιτικό σύστημα της εξωτερικής της πολιτικής. Ωστόσο, φοβάμαι ότι άλλοι θα απαντήσουν με σθεναρό τρόπο σε οποιαδήποτε άμεση στρατιωτική πρόκληση», πρόσθεσε.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Κλιμακώνει τις «πυρηνικές» απειλές η Β. Κορέα

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην κορεατική χερσόνησο, ενώ το καθεστώς της Πιονγιάνγκ σκοπεύει να θέσει ξανά σε λειτουργία όλες τις πυρηνικές μονάδες που διαθέτει, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας. Ανάμεσα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν, περιλαμβάνονται και εκείνες στο Γιόνγκμπον, οι οποίες είχαν κλείσει από το 2008, μετά από συμφωνία για τον έλεγχο της πυρηνικής ενέργειας στη χερσόνησο. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε την πυρηνική ισχύ ως, «το μόνο αξιόπιστο μέσο για την αποτροπή του πολέμου και εγγυητή της βορειοκορεατικής κυριαρχίας».

Νωρίτερα σήμερα, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επαναλειτουργία όλων των πυρηνικών της εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου και του πυρηνικού αντιδραστήρα της Γιονγκμπιόν, που είχε κλείσει το 2007 στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της βορειοκορεατικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας, τον οποίο επικαλείται το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, θα τεθούν και πάλι σε λειτουργία πυρηνικές εγκαταστάσεις, ανάμεσα στις οποίες η εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου και ο αντιδραστήρας των 5 MW της Γιονγκμπιόν.

Το πρακτορείο μετέδωσε πως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν τόσο για την παραγωγή ηλεκτρισμού όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος, η απόφαση για την επαναλειτουργία όλων των πυρηνικών εγκαταστάσεων συμβαδίζει με τη βούληση της Πιονγκγιάνγκ να «ενισχύσει το πυρηνικό οπλοστάσιό της τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα». Είπε ακόμη ότι η απόφαση ήταν απαραίτητη για να λυθούν σοβαρά προβλήματα ελλείψεων ηλεκτρικής ενέργειας.

Τη «λύπη» τους για τη ανακοίνωση εξέφρασαν η Νότια Κορέα και η Κίνα, μέσω ανακοινώσεων των υπουργείων Εξωτερικών τους.

Αμερικανικό αντιτορπιλικό κοντά στις ακτές της Ν. Κορέας

Την ίδια ώρα, ένα αντιτορπιλικό ικανό να αναχαιτίζει πυραύλους ανέπτυξαν οι ΗΠΑ κοντά στις ακτές της Νότιας Κορέας.

Το USS Fitzgerald, το οποίο συμμετείχε σε ναυτικά γυμνάσια, εστάλη νοτιοδυτικά της χερσονήσου αντί να επιστρέψει στο αγκυροβόλιό του στην Ιαπωνία, δήλωσε τη Δευτέρα αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η ανάπτυξη αυτή προσφέρει «περισσότερες επιλογές στην αντιπυραυλική άμυνα, αν αυτή καταστεί απαραίτητη», σημείωσε η ίδια πηγή.

Πάντως, παρά τις κλιμακούμενες απειλές που έχει εξαπολύσει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν έχουν εντοπίσει ενδείξεις αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας από πλευράς Πιονγκγιάνγκ.

«Παρά τη σκληρή ρητορική που ακούμε από την Πιονγκγιάνγκ, δεν βλέπουμε αλλαγές στις θέσεις του βορειοκορεατικού στρατού, όπως μεγάλης κλίμακας κινητοποιήσεις των δυνάμεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή