Τα 4α ακαδημαϊκά βραβεία κινηματογράφου - θεσμός πλέον για το ελληνικό σινεμά – που απονεμήθηκαν το βράδυ της Τρίτης στον φιλόξενο χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση - είχαν πρωταγωνιστές τις ταινίες «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου και την «Κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου.
Όρθιος στις δύσκολες συνθήκες
Η τέταρτη χρονιά διοργάνωσης των κινηματογραφικών βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EAK) αποδεικνύει ότι ο κινηματογράφος μας στέκεται όρθιος, ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν. Την βραδιά παρουσίασαν ο απολαυστικός Μάκης Παπαδημητρίου και η Βάσω Καβαλιεράτου ενώ την σκηνοθετική επιμέλεια είχε ο Σίμος Κακάλας φροντίζοντας να έχει όμορφα βίντεο, μίνι παράσταση Καραγκιόζη και πολύ καλή μουσική επένδυση.
Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Λιτή και ουσιαστική ήταν η τέταρτη τελετή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου η οποία απένειμε τα βραβεία της, την Τρίτη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Το βραβείο καλύτερης ταινίας απονεμήθηκε στην ταινία «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου. Η ταινία έχει κάνει ήδη μια εξαιρετική πορεία σε ξένα φεστιβάλ, κερδίζοντας πολλά βραβεία και διακρίσεις στο Κάρλοβι Βάρι, το Λοτζ, τη Σεβίλλη, αλλά και στη δική μας Θεσσαλονίκη. Είναι η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Έκτορα Λυγίζου, ο οποίος κέρδισε και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη.
Η πραγματική κρίση είναι η περιφρόνηση του πολιτισμού
Η πρόεδρος της ΕΑΚ, Κατερίνα Ευαγγελάκου, στην εισαγωγή της είπε μεταξύ άλλων: «οι μάστορες βραβεύουν τους μάστορες, στο “κάδρο” του ελληνικού σινεμά δεν υπάρχει η πολιτεία, δεν υπάρχει Υπουργείο Πολιτισμού, δεν υπάρχουν συντάξεις, υγεία, περίθαλψη. Υπάρχει η δικαιολογία ότι λόγω της κρίσης δεν υπάρχει περιθώριο προστασίας του σινεμά.
Η Ελλάδα είναι σε θαλασσοταραχή και πρέπει να πετάξει σαβούρα από το καράβι. Πολλοί άνθρωποι του κινηματογράφου φεύγουν στο εξωτερικό, η πραγματική κρίση είναι η περιφρόνηση του πολιτισμού από το κράτος. Ο κινηματογραφικός νόμος δεν έχει εφαρμοστεί, το ποσοστό από το κινηματογραφικό εισιτήριο που προβλέπεται για τις ελληνικές ταινίες δεν έχει αποδοθεί, όπως και το 1,5% από τα τηλεοπτικά κανάλια.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν και όμορφα πράγματα στο κάδρο όπως οι ταινίες μας οι οποίες πάνε στο εξωτερικό, επίσης υπάρχει και η διημερίδα «Riding the Greek Wave», που φέρνει σημαντικούς ανθρώπους από το εξωτερικό στην Ελλάδα για να γνωρίσουν και να έρθουν σε επαφή με τους Έλληνες δημιουργούς. Υποσχόμαστε μέχρι να μεταναστεύσουμε όλοι, να γίνεται κάθε χρόνο η τελετή απονομής».
Βραβείο Ντοκιμαντέρ «Λουκία Ρικάκη»
«Το ντοκιμαντέρ δεν είναι ρεπορτάζ, είναι σινεμά» είπε ο ντοκιμαντερίστας Χρήστος Καρακέπελης, ο οποίος απένειμε το βραβείο «Λουκία Ρικάκη» στην Στέλλα Θεοδωράκη για το ντοκιμαντέρ «Ημερολόγια Αμνησίας». «Εύχομαι να μπορούμε να κάνουμε ταινίες χωρίς να φοβόμαστε, ταινίες που να μπορούν να μιλήσουν για όποια θέματα θέλουν χωρίς το φόβο για το πώς θα τις αντιμετωπίσει μια κοινωνία με φασιστική κατεύθυνση», είπε η Στέλλα Θεοδωράκη.
Το ειδικό τιμητικό βραβείο Nova απονεμήθηκε στον Γιώργο Χωραφά, ως πρεσβευτή του ελληνικού σινεμά στην παγκόσμια κινηματογραφική πραγματικότητα.
Τιμητικά βραβεία
Το ειδικό τιμητικό βραβείο Nova - που δόθηκε φέτος για πρώτη φορά – απονεμήθηκε στον Γιώργο Χωραφά, ως πρεσβευτή του ελληνικού σινεμά στην παγκόσμια κινηματογραφική πραγματικότητα. «Γεια σας οικογένειά μου», είπε στο κοινό ο ηθοποιός, ο οποίος συγκινημένος ανέφερε ότι: «οι ελληνικές ταινίες είναι γέφυρες του δικού μας πολιτισμού προς τα έξω».
Το φετινό τιμητικό βραβείο της ΕΑΚ παρέλαβε ντυμένη στα λευκά μέσα σε θερμό χειροκρότημα η Ζωή Λάσκαρη. Η αγαπημένη ηθοποιός μίλησε για τη σύνδεση του ελληνικού κινηματογράφου με την ιστορία της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «η τέχνη, ειδικά ο κινηματογράφος, πέρα απ’ το ότι είναι πολύ δύσκολη κι επώδυνη ιστορία, είναι και σκυταλοδρομία, δεν υπάρχει επόμενος, αν δεν υπάρξει προηγούμενος».
Οι μεγάλοι νικητές
Σε παρατεταμένο χειροκρότημα και υπό τους ήχους του «Φσσστ Μπόινγκ» ο Κώστας Βουτσάς ανέβηκε στη σκηνή για να δώσει το βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου στον Γιάννη Παπαδόπουλο για την ταινία «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού», λέγοντάς του «κοίτα μην την ψωνίσεις!». Ο νεαρός ηθοποιός ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη Έκτορα Λυγίζο για την ευκαιρία που του έδωσε να βρει τον δικό του χώρο στην ταινία που έφτιαξε.
Η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ (Δ) απένειμε το βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου στην Αμαλία Μουτούση.
Η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ απένειμε το βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου στην Αμαλία Μουτούση, για τον ρόλο της στη «Χαρά» του Ηλία Γιαννακάκη. Η νικήτρια, αφού ευχαρίστησε την Ακαδημία, δήλωσε: «είναι πολύ ευχάριστο να σε βραβεύουν άνθρωποι απ’ το χώρο σου, είναι πιο δύσκολη η αναγνώριση από εκείνους, παρά από το κοινό. Ο Ηλίας έχει το χάρισμα να δίνει στον ηθοποιό τον χώρο που χρειάζεται».
Ο Θάνος Αναστόπουλος παραλαμβάνοντας το βραβείο σκηνοθεσίας (τρίτο για την ταινία «Η Κόρη», στην χθεσινή απονομή), παρομοίασε το σινεμά με εκκλησία. «Η τέχνη μιλάει στο πνευματικό μας κομμάτι, αυτό πρέπει να αναζητήσουμε και μ’ αυτό πρέπει να αντισταθούμε σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς», είπε ο βραβευμένος δημιουργός.
Το μεγάλο φετινό βραβείο καλύτερης μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας, απέσπασε η ταινία «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου. Σύσσωμη η ομάδα των παραγωγών επί σκηνής ευχαρίστησε συγκινημένη, παραλαμβάνοντας το βραβείο από εννιά αθλήτριες της εθνικής ομάδας πόλο γυναικών, που απένειμαν το τελευταίο βραβείο της τελετής.
Τα βραβεία αναλυτικά
Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας
«Δεμένη Κόκκινη Κλωστή» - Βασίλης Ανδριόπουλος, Γιάννης Βαμβακάς, Γιώργος Αλαχούζος, Ρούλης Αλαχούζος και Δημήτρης Γκερπινής.
Βραβείο Μακιγιάζ
«J.A.C.E. (Just Another Confused Elephant)» - Γιάννης Παμούκης.
Βραβείο Ήχου
«Αν...» - Μαρίνος Αθανασόπουλος, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Άρης Λουζιώτης και Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος.
Βραβείο Ενδυματολογίας
«J.A.C.E. (Just Another Confused Elephant)» - Δέσποινα Χειμώνα.
Βραβείο Σκηνογραφίας
«J.A.C.E. (Just Another Confused Elephant)» - Ηλίας Λεδάκης.
Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής
«Αίμα» - Σταύρος Γασπαράτος.
Βραβείο Μοντάζ
εξ ημισείας στις ταινίες
«Αν...» - Στέλλα Φιλιπποπούλου.
και «J.A.C.E. (Just Another Confused Elephant)» - Τάκης Γιαννόπουλος, Λάμπης Χαραλαμπίδης και Πάνος Δαουλτζής.
Βραβείο Φωτογραφίας
«Η Κόρη» - Ηλίας Αδάμης.
Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου
Από την ταινία «J.A.C.E. (Just Another Confused Elephant)» - Κόρα Καρβούνη.
Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου
Από την ταινία «J.A.C.E. (Just Another Confused Elephant)» - Ιερώνυμος Καλετσάνος.
Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου
«Χαρά» - Αμαλία Μουτούση.
Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου
«Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» - Γιάννης Παπαδόπουλος.
Βραβείο Σεναρίου
«Η Κόρη» - Θάνος Αναστόπουλος και Βασίλης Γιάτσης.
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
«Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» - Έκτορας Λυγίζος.
Βραβείο Σκηνοθεσίας
«Η Κόρη» - Θάνος Αναστόπουλος.
Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους
«Χαμομήλι» - Νεριτάν Ζιντζιρία.
Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)
«Ημερολόγια Αμνησίας» - Στέλλα Θεοδωράκη.
Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
«Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» - Γιώργος Καρναβάς, Έκτορας Λυγίζος, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και Ελίνα Ψύκου.
Βραβείο Ντοκιμαντέρ «Λουκία Ρικάκη»
Στέλλα Θεοδωράκη για το «Ημερολόγια αμνησίας».
Τιμητικό βραβείο Nova
Γιώργος Χωραφάς.
Τιμητικό βραβείο Ακαδημίας
Ζωή Λάσκαρη.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]