Παρέμβαση Πεκίνου και Μόσχας στην Πιονγιάνγκ ζητούν οι ΗΠΑ

Δηλώσεις εκπροσώπου του Λευκού Οίκου
Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 22:03
UPD:22:04
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ ενημερώνει τους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Να κάνουν περισσότερα για να χαλιναγωγήσουν την Πιονγιάνγκ κάλεσε το Πεκίνο και τη Μόσχα ο Λευκός Οίκος, εκτιμώντας ότι η ανακοίνωση από πλευράς Βόρειας Κορέας της πρόθεσής της να θέσει πάλι σε λειτουργία ένα πυρηνικό αντιδραστήρα αποτελεί «περαιτέρω ένδειξη» ότι η Πιονγκγιάνγκ «παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της».

«Δεν αποτελεί μυστικό για κανέναν ότι η Κίνα ασκεί επιρροή στη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, στην καθημερινή ενημέρωση του Τύπου.

«Είχαμε στο παρελθόν, και το κάνουμε ακόμα σήμερα, ασκήσει πιέσεις στην Κίνα για να χρησιμοποιήσει αυτή την επιρροή και να προσπαθήσει να επηρεάσει τη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας», διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Αυτό ισχύει επίσης (στις συνομιλίες μας) με τους Ρώσους».

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να θέσει και πάλι σε λειτουργία έναν πυρηνικό αντιδραστήρα ο οποίος είχε σταματήσει να λειτουργεί το 2007, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να ξαναρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου για στρατιωτικούς σκοπούς, εάν οι σχέσεις της με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ φθάσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Το Πεκίνο εξέφρασε ήδη τη λύπη του για την ανακοίνωση αυτή, απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία στην κορεατική χερσόνησο.

Αμερικανικά αντιτορπιλικά σε ετοιμότητα

REUTERS/US NAVY

Το αντιτορπιλικό κλάσεως Aegis USS John McCain.

Τη Δευτέρα, αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι το USS John McCain, αντιτορπιλικό κλάσεως Aegis, ικανό να αναχαιτίζει πυραύλους, τέθηκε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στα ανοιχτά της κορεατικής χερσονήσου.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν επίσης σήμερα στο πρακτορείο Reuters ότι ένα άλλο αντιτορπιλικό, το USS Decatur, βρίσκεται καθ' οδόν προς την περιοχή για να προσφέρει επιπλέον επιλογές στην αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων. Άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τα πλοία αυτά δεν δόθηκαν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή