Β. Κορέα: Προς επαναλειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα της Γιονγκμπιόν

Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 09:20
UPD:11:39
EPA/DIGITAL GLOBE / HANDOUT

Αεροφωτογραφία του πυρηνικού αντιδραστήρα της Γιονγκμπιόν, 100χλμ βόρεια της Πιονγκγιάνγκ. Σε επαναλειτουργία όλων των πυρηνικών της εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου και του πυρηνικού αντιδραστήρα της Γιονγκμπιόν, αποφάσισε να προχωρήσει η Βόρεια Κορέα.

A- A A+

Σε επαναλειτουργία όλων των πυρηνικών της εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου και του πυρηνικού αντιδραστήρα της Γιονγκμπιόν, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η Βόρεια Κορέα.  

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της βορειοκορεατικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας, τον οποίο επικαλείται το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, θα τεθούν και πάλι σε λειτουργία πυρηνικές εγκαταστάσεις, ανάμεσα στις οποίες η εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου και ο αντιδραστήρας των 5 MW της Γιονγκμπιόν που έκλεισε το 2007.

Το πρακτορείο μετέδωσε πως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν τόσο για την παραγωγή ηλεκτρισμού όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος, η απόφαση για την επαναλειτουργία όλων των πυρηνικών εγκαταστάσεων συμβαδίζει με τη βούληση της Πιονγκγιάνγκ να «ενισχύσει το πυρηνικό οπλοστάσιό της τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα». Είπε ακόμη ότι η απόφαση ήταν απαραίτητη για να λυθούν σοβαρά προβλήματα ελλείψεων ηλεκτρικής ενέργειας.

REUTERS

Τη «λύπη» τους για τη ανακοίνωση εξέφρασαν η Νότια Κορέα και η Κίνα, μέσα ανακοινώσεων των υπουργείων Εξωτερικών τους.

Εξάλλου, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν δήλωσε σε ομιλία του την Κυριακή ότι τα πυρηνικά όπλα λειτουργούν ως μέσα αποτροπής εν δυνάμει εισβολέων και ως θεμέλιο για την ευημερία της χώρας.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το KCNA και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η πυρηνική ισχύς μας είναι μια αξιόπιστη αποτροπή του πολέμου και μια εγγύηση για την προστασία της κυριαρχίας μας».

Ο Κιμ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να σύρουν τη Βόρεια Κορέα σε μια κούρσα εξοπλισμών με στόχο να δημιουργήσουν εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξή της.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Σε τεντωμένο σκοινί οι ισορροπίες στην κορεατική χερσόνησο

Την απόφαση να ενισχύσει περαιτέρω το πυρηνικό του πρόγραμμα με σκοπό την υπεράσπιση της χώρας, πήρε το Κοινοβούλιο της Βόρειας Κορέας, την ώρα που η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο παραμένει σε τεντωμένο σκοινί. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμμία ένδειξη κινητικότητας των στρατιωτικών δυνάμεων της Βορείου Κορέας, που να προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ. Eν τω μεταξύ, η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γουεν --Χι, δήλωσε ότι θα υπάρξει ισχυρή και ταχεία στρατιωτική απάντηση, σε οποιαδήποτε πρόκληση της Πιονγιάνγκ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πολιτικές συνέπειες.

Αμερικανικό αντιτορπιλικό κοντά στις ακτές της Ν. Κορέας

Την ίδια ώρα, ένα αντιτορπιλικό ικανό να αναχαιτίζει πυραύλους ανέπτυξαν οι ΗΠΑ κοντά στις ακτές της Νότιας Κορέας.

Το USS Fitzgerald, το οποίο συμμετείχε σε ναυτικά γυμνάσια, εστάλη νοτιοδυτικά της χερσονήσου αντί να επιστρέψει στο αγκυροβόλιό του στην Ιαπωνία, δήλωσε τη Δευτέρα αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η ανάπτυξη αυτή προσφέρει «περισσότερες επιλογές στην αντιπυραυλική άμυνα, αν αυτή καταστεί απαραίτητη», σημείωσε η ίδια πηγή.

Πάντως, παρά τις κλιμακούμενες απειλές που έχει εξαπολύσει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν έχουν εντοπίσει ενδείξεις αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας από πλευράς Πιονγκγιάνγκ.

«Παρά τη σκληρή ρητορική που ακούμε από την Πιονγιάνγκ, δεν βλέπουμε αλλαγές στις θέσεις του βορειοκορεατικού στρατού, όπως μεγάλης κλίμακας κινητοποιήσεις των δυνάμεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή