Ινδία: Ήρθη η απαγόρευση εξόδου του ιταλού πρεσβευτή

Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 14:04
REUTERS/ALESSANDRO BIANCHI

Οι δύο υπαξιωματικοί του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, Σαλβατόρε Τζιρόνε (2ος αριστερά) και Μασιμιλιάνο Λατόρε (κέντρο αριστερά) αποβιβάζονται από το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο στη Ρώμη. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας ανακάλεσε σήμερα την εντολή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα στον ιταλό πρεσβευτή, μετά την απόφαση της Ρώμης να επιστρέψουν στο Νέο Δελχί οι δύο υπαξιωματικοί οι οποίοι κατηγορούνται ότι σκότωσαν δύο ινδούς αλιείς.

A- A A+

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας ανακάλεσε σήμερα την εντολή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα στον ιταλό πρεσβευτή, μετά την απόφαση της Ρώμης να επιστρέψουν στο Νέο Δελχί δύο υπαξιωματικοί του ιταλικού πολεμικού ναυτικού οι οποίοι κατηγορούνται ότι σκότωσαν δύο ινδούς αλιείς.

Το δικαστήριο είχε απαγορεύσει την 14η Μαρτίου στον ιταλό διπλωματικό απεσταλμένο στο Νέο Δελχί Ντανιέλε Μαντσίνι να εγκαταλείψει τη χώρα, μετά την άρνηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Μάριο Μόντι να στείλει ξανά στην Ινδία τους δύο στρατιωτικούς για να δικαστούν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες διμερείς διπλωματικές τριβές.

Ο Μαντσίνι είχε αρχικά διαβεβαιώσει το δικαστήριο ότι οι δύο ναυτικοί, στους οποίους είχε επιτραπεί να επιτρέψουν στην πατρίδα τους για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, θα επέστρεφαν την 22α Μαρτίου. Τελικά η Ρώμη έστειλε τους υπαξιωματικούς ξανά στην Ινδία, αντιστρέφοντας την απόφασή της να παραμείνουν στο ιταλικό έδαφος. Η υπόθεση αποτέλεσε την αφορμή για την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Τζούλιο Τέρτσι.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ινδία: Άρση της απαγόρευσης εξόδου για τον ιταλό πρεσβευτή

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αποφάσισε να άρει την εντολή που το ίδιο είχε εκδόσει, με την οποία απαγόρευε στον Ιταλό πρεσβευτή να εγκαταλείψει τη χώρα. Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την απόφαση που έλαβε η Ιταλία να επιστρέψουν για να δικαστούν στην Ινδία οι δύο υπαξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού που κατηγορούνται ότι σκότωσαν δύο Ινδούς ψαράδες.

Οι υπαξιωματικοί Σαλβατόρε Τζιρόνε και Μασιμιλιάνο Λατόρε κατηγορούνται ότι σκότωσαν δύο ινδούς αλιείς ανοικτά του ομόσπονδου κρατιδίου Κεράλα την 15η Φεβρουαρίου του 2012, ενώ εκτελούσαν αποστολή προστασίας ενός ιταλικού δεξαμενόπλοιου. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι νόμιζαν ότι οι Ινδοί ήταν πειρατές που προσπαθούσαν να πλευρίσουν το σκάφος.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε ότι θα εξετάσει εκ νέου το θέμα την 16η Απριλίου.

Η Ινδία έχει δώσει στην Ιταλία την διαβεβαίωση ότι οι δύο ναυτικοί δεν θα αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή, ενώ προβλέπεται ακόμα ότι οι κατηγορούμενοι θα διαμένουν στο χώρο της ιταλικής πρεσβείας καθ' όλη την διάρκεια της δίκης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή