Παραιτείται ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας

Για την υπόθεση των ιταλών πεζοναυτών
Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013 17:18
UPD:20:49
EPA/ALESSANDRO DI MEO

Τζούλιο Τέρτσι: «Δεν μπορώ πλέον να βρίσκομαι σε αυτή την κυβέρνηση και ανακοινώνω την παραίτησή μου», είπε ενώπιον της Κάτω Βουλής. «Οι επιφυλάξεις μου για την επιστροφή τους στην Ινδία δεν εισακούστηκαν».

A- A A+

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Τζούλιο Τέρτσι εξαιτίας της διαφωνίας του με την απόφαση, την περασμένη εβδομάδα, να επιστρέψουν στην Ινδία δύο ιταλοί πεζοναύτες που κατηγορούνται εκεί για φόνο.

«Δεν μπορώ πλέον να βρίσκομαι σε αυτή την κυβέρνηση και ανακοινώνω την παραίτησή μου», είπε ενώπιον της Κάτω Βουλής. «Οι επιφυλάξεις μου για την επιστροφή τους στην Ινδία δεν εισακούστηκαν».

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ιταλία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Τζούλιο Τέρζι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση να εκδοθούν δύο Ιταλοί ναυτικοί στην Ινδία για να δικαστούν για φόνο. Οι Ιταλοί ναυτικοί, που ανήκουν στις ειδικές δυνάμεις του ιταλικού ναυτικού κατηγορούνταν από την Ινδία ότι σκότωσαν δύο Ινδούς ψαράδες, στο πλαίσιο επιχείρησης κατά της πειρατείας, τον Φεβρουάριο του 2012.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο Ιταλοί, που υπηρετούσαν σε ιταλικό δεξαμενόπλοιο, πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο ινδούς ψαράδες ανοικτά της Κεράλα τον Φεβρουάριο 2012. Στις καταθέσεις τους δήλωσαν πως θεώρησαν ότι ήταν πειρατές.

Η ινδική κυβέρνηση είχε αρχικά επιτρέψει στους δύο κατηγορούμενους πεζοναύτες να επιστρέψουν στην Ιταλία για να ψηφίσουν στις εκλογές της 24ης - 25ης Φεβρουαρίου, ωστόσο στη συνέχεια δεν επέστρεψαν.

Η υπόθεση δημιούργησε μεγάλες εντάσεις στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών και είχε οδηγήσει την Ινδία να επιβάλει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του ιταλού πρέσβη.

Τελικά τη περασμένη Παρασκευή, η ιταλική κυβέρνηση ανέτρεψε την αρχική της απόφαση και έστειλε τους δύο πεζοναύτες στην Ινδία για να δικαστούν.

Μόντι: Δεν γνώριζα περί παραίτησης

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, σημείωσε σε δηλώσεις του ότι ο παραιτηθείς υπουργός των Εξωτερικών δεν τον είχε ενημερώσει για τα σχέδιά του να εγκαταλείψει τη θέση του ούτε ότι θα απευθυνόταν στην ιταλική Βουλή για το θέμα των δυο πεζοναυτών.

Ο κ. Μόντι δήλωσε έκπληκτος από την κίνηση του κ. Τέρτσι, καθώς οι δύο άνδρες είχαν συνάντηση νωρίτερα την Τρίτη, στην οποία δεν έγινε καν αναφορά σε ζήτημα παραίτησης.

Ο Τζούλιο Τέρτσι ανακοίνωσε την απόφασή του κατά τη διάρκεια κατάθεσής του σε επιτροπή της ιταλικής Κάτω Βουλής, αναφέροντας ότι διεφώνησε με την απόφαση της κυβέρνησης του κ. Μόντι να στείλει τους δύο πεζοναύτες στην Ινδία την περασμένη Παρασκευή.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή