Αριστουργήματα Νεοελληνικής Τέχνης δημοπρατούνται στο Λονδίνο

Η εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών Bonham's, Τερψιχόρη Αγγελοπούλου, μιλάει αποκλειστικά στο naftemporiki.gr
Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 10:30
UPD:10:31

«Επιστροφή από την Τροία» του  Αλέκου Φασιανού (1935), ένα σημαντικό έργο του διεθνή Έλληνα καλλιτέχνη που ενσωματώνει μνήμες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και το οποίο παρουσιάστηκε στην έκθεση «Οδύσσεια» στο Beaubourg στο Παρίσι το 1986. Εκτίμηση: ₤70.000-90.000.

A- A A+

Την 22η δημοπρασία Greek Sale με σπουδαία έργα κορυφαίων ελλήνων καλλιτεχνών  -η οποία  θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου στην έδρα του στο Λονδίνο (101 New Bond Street)- ανακοίνωσε ο διεθνής οίκος Bonhams,  σε συνεργασία με την εταιρεία εικαστικών συμβούλων Art Expertise .

Σε μια δύσκολη για τον ελληνισμό συγκυρία δίδεται η ευκαιρία να αναδειχθούν και να προβληθούν στη διεθνή σκηνή οι αξίες της Νεοελληνικής Τέχνης, όπως τις διατύπωσαν κορυφαίοι έλληνες δημιουργοί του 19ου και του 20ού αιώνα. Η εικαστική αυτή κληρονομιά αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη πολιτισμού και παιδείας, η οποία αποτυπώνει τις ιστορικές συντεταγμένες του νεότερου ελληνισμού και συγχρόνως επεξεργάζεται αισθητικούς προβληματισμούς για λογαριασμό του συνόλου της ευρωπαϊκής τέχνης.   

108 επιλεγμένα έργα

«Συνθεμένα Σπίτια, Ύδρα»  του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα (1906-1994), ένας ύμνος στη μοναδική αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Ύδρας και ένα κομψοτέχνημα γεωμετρικής αφαίρεσης που αντανακλά την ποιότητα των κορυφαίων έργων του Picasso της δεκαετίας του 1930. Εκτίμηση: ₤60.000-80.000.

«Φθινόπωρο» του Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989).

Η δημοπρασία Greek Sale περιλαμβάνει 108 επιλεγμένα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής με προ-εκτιμήσεις από 4.000 έως 200.000 λίρες Αγγλίας (4.740 - 237.000 ευρώ). Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι δημιουργίες  «Φθινόπωρο του Γιάννη Τσαρούχη» (1910-1989) -με εκτίμηση 150.000-200.000 λίρες, «Η πυρπόληση της Τουρκικής Ναυαρχίδας»  του Κωνσταντίνου Βολανάκη (1837-1907) -με εκτίμηση 100.000-150.000 λίρες, «Ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΧΙ Παλαιολόγος στα τείχη της Κωνσταντινούπολης» του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (1867-1934) -το οποίο εκτιμάται στις 80.000-120.000 λίρες.

Στη δημοπρασία περιλαμβάνονται, επίσης, έργα των Θεόδωρου Ράλλη, Μιχάλη Οικονόμου, Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη, Αλέξη Ακριθάκη, Σπύρου Παπαλουκά, Κωνσταντίνου Μαλέα, Αλέκου Κοντόπουλου, Γιάννη Σπυρόπουλου, Σπύρου Βασιλείου, Πολύκλειτου Ρέγκου, Θανάση Τσίγκου, Γιάννη Γαΐτη, Νίκου Κεσσανλή, Οπυς Ζούνη, Παναγιώτη Τέτση, Κώστα Κουλεντιανού, Γιώργου Ζογγολόπουλου, Θεόδωρου Στάμου, Κώστα Τσόκλη, Παύλου, Takis, Γιάννη Κόττη, Αλέκου Φασιανού κ.ά..

Οι πίνακες και τα γλυπτά θα εκτεθούν πριν από τη δημοπρασία στη γκαλερί  Image, Λ. Αμαλίας 36,  στο Σύνταγμα 9,10 και 11 Απριλίου.    

Η εξειδικευμένη σύμβουλος τέχνης, Τερψιχόρη Αγγελοπούλου, εκπρόσωπος του οίκου Bonhams μας μίλησε για την επικείμενη δημοπρασία.

Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση την αγορά έργων τέχνης; 

Η εξειδικευμένη σύμβουλος τέχνης και εκπρόσωπος του οίκου Bonhams Τερψιχόρη Αγγελοπούλου.

«Η αγορά της τέχνης αποτελεί μέρος της οικονομίας και μάλιστα ένα πολύ δυναμικό κομμάτι της. Το ξεκίνημα της κρίσης δημιούργησε μια αστάθεια και στην αγορά τέχνης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.  Από την άλλη, η κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στα οποία προσαρμοζόμαστε για να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους πελάτες μας. Δύο χρόνια μετά, υπάρχει στροφή καθώς οι επενδυτές/αγοραστές συνειδητοποιούν ότι η αγορά έργων τέχνης αποδεικνύεται η πλέον σταθερή αξία. Παρατηρήσαμε μεγάλο ενδιαφέρον και δυναμική συμμετοχή ιδιαίτερα στα έργα γνωστών καθιερωμένων καλλιτεχνών (Θεόφιλος, Τσαρούχης, Ακριθάκης, Γκίκας, Σπυρόπουλος). Πιστεύουμε ότι η δυσπιστία στα οικονομικά προϊόντα θα ενισχύσει το ενδιαφέρον στην αγορά τέχνης».

Ποια χαρακτηριστικά ενός έργου  και  ποιες άλλοι παράμετροι παίζουν κεντρικό ρόλο στην προ-εκτίμησή του;

«Το όνομα του καλλιτέχνη, το θέμα, η προέλευσή του, οι τυχόν εκθέσεις και σημαντικές δημοσιεύσεις, η ποιότητα, η κατάσταση, η θέση του καλλιτέχνη στην αγορά τέχνης την συγκεκριμένη περίοδο, το μέγεθος και οι τάσεις της εποχής».

Ποια είναι η απήχηση των «ελληνικής καταγωγής» δημοπρασιών;

«Αρκετά μεγάλη εκτός Ελλάδος, στο ελληνικό κοινό κυρίως της Ευρώπης και της Αμερικής».

Θα μπορούσαμε να σκιαγραφήσουμε κάποια κοινά χαρακτηριστικά στο προφίλ των  αγοραστών – αλλά και των ενδιαφερομένων -  των Greek Sales; 

«Λάτρεις της τέχνης και του πολιτισμού και επενδυτές, ηλικίας 40-70 ετών, ανώτερου μορφωτικού επιπέδου».

Τι οδηγεί, συνήθως, έναν συλλέκτη να αποχωριστεί κομμάτι της συλλογής του;  

«Οι λόγοι είναι συνήθως τα 3 “D”. Δηλαδή, Death, Divorce, Debt, Downsize».

Μέσα από την εμπειρία σας, ποια συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο συλλέκτη;

«Η πυρπόληση της Τουρκικής Ναυαρχίδας»  του Κωνσταντίνου Βολανάκη (1837-1907) που αποτυπώνει με εξαιρετική εκφραστικότητα και δεξιοτεχνία μια  από τις πιο λαμπρές στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Εκτίμηση: ₤100.000-150.000.

«Να βλέπει όσο περισσότερο τέχνη μπορεί, παρακολουθώντας εκθέσεις σε Μουσεία και γκαλερί, να διαβάζει και να παρακολουθεί τις δημοπρασίες. Να ενημερώνεται για πιο συγκεκριμένα θέματα (όπως για παράδειγμα για θέματα γνησιότητας) από ειδικούς/ επαγγελματίες».

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς