Αντ. Μανιτάκης: Η τρόικα δε θέτει ζήτημα απολύσεων

Δευτέρα, 01 Απριλίου 2013 15:33
UPD:17:13
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δήλωσε ότι απ όσο γνωρίζει η τρόικα δε θέτει ζήτημα απολύσεων, αλλά ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου, κάτι που, όπως είπε, ξεκίνησε πριν πέντε μήνες το υπουργείο και προσπαθεί να φέρει εις πέρας, κάτω από την πίεση τόσο των δανειστών όσο και του χρόνου.

A- A A+

Τη θέση ότι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το «αγκάθι» δεν είναι η μεταρρύθμιση στο δημόσιο επανέλαβε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε ότι απ' όσο γνωρίζει η τρόικα δε θέτει ζήτημα απολύσεων, αλλά ζητεί ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου, κάτι που, όπως είπε, ξεκίνησε πριν πέντε μήνες το υπουργείο και προσπαθεί να φέρει εις πέρας, κάτω από την πίεση τόσο των δανειστών όσο και του χρόνου.

Είπε ακόμη ότι απαιτείται πολύς χρόνος για τη διοικητική μεταρρύθμιση, προκειμένου αυτή να πετύχει και να μην είναι μία ακόμη παρέμβαση όπως «όλες αυτές που είχαν γίνει κατά το παρελθόν, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και απλώς μετατοπίζοντας το πρόβλημα ή μεταθέτοντάς το στο μέλλον».

Πάντως, ο κ. Μανιτάκης ανέφερε ότι δεν έχουν εξευρεθεί ακόμη οι 25.000 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και, εν συνεχεία, σε κινητικότητα, καθώς, υποστήριξε ότι αυτό είναι ένα ακόμη σημαντικό έργο που πρέπει να γίνει με προσοχή και συστηματικό τρόπο.

Νωρίτερα, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο υπουργός υποστήριξε πως «η διοικητική μεταρρύθμιση δεν συντελείται από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνο, διότι πρέπει να αλλάξουν ριζωμένες πρακτικές και νοοτροπίες».

Α. Μανιτάκης: Η διοικητική μεταρρύθμιση χρειάζεται χρόνο

Απόσπασμα από τον χαιρετισμό του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνη Μανιτάκη, στην Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, εν όψει της έναρξης των εργασιών υλοποίησης της δημόσιας πολιτικής για την αναμόρφωση των οργανωτικών δομών.

Τόνισε ακόμη τόνισε ότι έχουν γίνει μέχρι σήμερα αρκετά, αλλά «απομένει να γίνουν πάρα πολλά και πολύ δύσκολα ακόμη». «Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι ένα τιτάνιο έργο, δεν συντελείται από τη μία μέρα στην άλλη ούτε δια μαγείας», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κ. Μανιτάκης ανέλυσε την πορεία της διοικητικής μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας ότι με την προσεχή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θα συζητήσει τις τελευταίες εκθέσεις αξιολόγησης τριών ακόμη υπουργείων, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση. «Ο θεμέλιος λίθος της έχει τοποθετηθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το επόμενο και κρισιμότερο, όπως ανέφερε, στάδιο, της μεταρρύθμισης είναι το  πέρασμα από την αξιολόγηση στην υλοποίηση της αναδιάρθρωσης των διοικητικών μονάδων και υπηρεσιών.

Ο κ. Μανιτάκης εξήγησε ότι σε αυτό το στάδιο πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα ο διοικητικός μηχανισμός των Υπουργείων, ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση από το παλαιό στο νέο καθεστώς.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η μετάβαση αυτή δεν θα αρχίσει, όπως γινόταν μέχρι τώρα, με την έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος που περιείχε τον νέο Οργανισμό Υπουργείου, αλλά θα προηγηθεί ένα στάδιο πλήρους σχεδιασμού του νέου οργανογράμματος με την αναλυτική περιγραφή των νέων θέσεων, των αποστολών των διευθύνσεων, των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων κάθε διεύθυνσης και κάθε τμήματος και θέσης καθώς και όλης της διοικητικής διαδικασίας.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Η τρόικα έρχεται να επιβάλει χιλιάδες απολύσεις

Η τρόικα έρχεται να επιβάλλει χιλιάδες απολύσεις, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και χαράτσι στα ακίνητα, δήλωσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς ενόψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα.

«Στο ίδιο έργο θεατές, με την τρόικα να έρχεται προκειμένου να επιβάλλει χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας αντί πινακίου φακής, χαράτσι στα ακίνητα και την κυβέρνηση να δηλώνει σήμερα 1η Απριλίου ότι δήθεν θα διαπραγματευθεί σκληρά. Τυχαίο;», ανέφερε ο κ. Μαριάς.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή