Αντ. Μανιτάκης: Στόχος η προστασία των έντιμων υπαλλήλων

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 13:11
UPD:17:22
EUROKINISSI

Όπως ανέφερε ο κ. Μανιτάκης, τα μέτρα που ελήφθησαν για απομάκρυνση όσων δημόσιων υπαλλήλων «αμαυρώνουν» την εικόνα της δημόσιας διοίκησης, αποσκοπούν στην προστασία του κύρους «της τεράστιας πλειοψηφίας των έντιμων, των άξιων και ικανών».

A- A A+

Δεν είναι δυνατό να παραμένουν σε υπηρεσία δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα για κακουργηματικές πράξεις, ξεκαθάρισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση στη Βουλή.

Όπως ανέφερε ο κ. Μανιτάκης, τα μέτρα που ελήφθησαν για απομάκρυνση όσων δημόσιων υπαλλήλων «αμαυρώνουν» την εικόνα της δημόσιας διοίκησης, αποσκοπούν στην προστασία του κύρους «της τεράστιας πλειοψηφίας των έντιμων, των άξιων και ικανών».

Διευκρίνισε παράλληλα ότι η νομοθεσία προβλέπει αργία για όποιον παραπέμπεται με αμετάκλητη απόφαση για κακούργημα.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «αλλαγή της νομοθετικής διάταξης, με βάση την οποία η καταγγελία για παράβαση καθήκοντος οδηγεί σε αυτοδίκαιη αργία και στον προθάλαμο πιθανότατης απόλυσης», επισημαίνοντας ότι δημιουργήθηκε αρνητικό κλίμα στους κόλπους της δημόσιας διοίκησης και υπάρχουν ψηφίσματα από τις οργανώσεις.

Υποστήριξε ακόμη ότι καθημερινά τα δελτία ειδήσεων δημιουργούν συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων. «Υπάρχει επικοινωνιακό μπαράζ και πογκρόμ. Με ποια δημοσιοϋπαλληλία θα προχωρήσουμε όταν απαξιώνεται συνεχώς;», διερωτήθηκε.

«Δεν θα απολογηθώ για την υστερία του Τύπου για την οποία δεν έχω καμία ευθύνη, ούτε θεσμική, ούτε πολιτική. Ποτέ εγώ δεν ανέφερα τη λέξη “επίορκοι υπάλληλοι”. Τέτοιο φόβο εγώ δεν δημιούργησα», απάντησε ο κ. Μανιτάκης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει και η αντιπολίτευση να προσέχει να μην παίζει το παιχνίδι της τρομοκρατίας και του φόβου και να μην δημιουργεί -με τις ερωτήσεις- μεγαλύτερο πανικό από αυτόν που δημιουργούν τα ΜΜΕ. «Με αυτούς τους όρους που χρησιμοποιείτε, ρίχνετε νερό στο μύλο της τρομοκρατίας», ανέφερε ο υπουργός απευθυνόμενος στον κ. Βούτση.

Ο κ. Μανιτάκης παρατήρησε πως υπήρχε μια κατάσταση ανοχής και ατιμωρησίας και υπογράμμισε ότι «πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα για να δείξουμε ότι αυτοί που παραβαίνουν το νόμο για ίδιον όφελος και έχουν παραπεμφθεί με αμετάκλητη απόφαση για να δικαστούν,  θα μπορούσαν ώσπου να δικαστούν να απομακρυνθούν προσωρινά από την υπηρεσία τους».

«Αν δεν πάρουμε μέτρα να αποκατασταθεί η συναίσθηση της πειθαρχικής ευθύνης, αν δεν δείξει η δημόσια διοίκηση ότι αξίζει της τιμής των πολιτών, δεν μπορεί να υπερηφανευόμαστε. Και δεν το κάνουμε, όταν πάση θυσία ανεχόμαστε την ατιμωρησία και με το να μην στιγματίζονται εγκληματικές πράξεις», κατέληξε.

Στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια 1.550 εκκρεμείς υποθέσεις

Στο μεταξύ, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σχετικά με το ζήτημα της πειθαρχικής ευθύνης, ήδη έχουν διαβιβαστεί και εξετάζονται στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις που είναι 1550
 

Στα πειθαρχικά συμβούλια μετέχουν κανονικά οι δικαστικοί λειτουργοί που ορίσθηκαν ως μέλη, με την εξαίρεση των συμβουλίων σε τέσσερα υπουργεία, όπου παραιτήθηκαν οι ορισθέντες δικαστικοί λειτουργοί.

Το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι «κάνει ό,τι απαιτείται, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, για να λειτουργήσουν όλα τα πειθαρχικά συμβούλια», σημειώνοντας πάντως ότι η αναπλήρωση των παραιτηθέντων δικαστικών λειτουργών αποτελεί ευθύνη του αρμοδίου υπουργού.

Σύμφωνα με το υπουργείο το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο εξετάζει περίπου 10-15 υποθέσεις την εβδομάδα από το σύνολο των 450 υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον του. Ήδη, έχει εκδώσει περισσότερες από τριάντα αποφάσεις μόνο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ενώ το 2012 εξέδωσε συνολικά 199 αποφάσεις.

Παράλληλα, απεστάλησαν προς έλεγχο στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.)  το σύνολο των περίπου 1.900 περιπτώσεων υπαλλήλων  στους οποίους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδικήματα τα οποία επισύρουν σοβαρές ποινές από το 2007 και εντεύθεν και τα οποία βρίσκονταν στην διάθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν αξιοποιηθεί. Για τις περιπτώσεις αυτές εξετάζεται από το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. αν παράλληλα έχει κινηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο πειθαρχική διαδικασία.

Όπως σημειώνει τέλος το υπουργείο, με το ν.4093/2012 επιβλήθηκε το διοικητικό μέτρο της αυτοδίκαιης αργίας σε 885 υπάλληλους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή