Κύπρος: Σάλος από δημοσιεύματα για διαγραφή χρεών

Χρ. Στυλιανίδης: Θα αποδοθούν ευθύνες όπου ανήκουν
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013 15:24
UPD:21:14
ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ/ ΓΙΩΡΓΟΣ Χ. ΠΑΥΛΟΥ

«Η κυβέρνηση θα χειριστεί το ζήτημα αυτό με πλήρη διαφάνεια και δεν θα διστάσει να αποδώσει ευθύνες, όταν αυτές τεκμηριωθούν, όπου κι αν ανήκουν» διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

A- A A+

Τη δέσμευση ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα αποδώσει ευθύνες όπου κι αν ανήκουν ανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα περί διαγραφής χρεών πολιτικών προσώπων και εταιρειών από τράπεζες.

Πολλά πολιτικά πρόσωπα πάντως, με δηλώσεις τους, διέψευσαν οποιαδήποτε εμπλοκή.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του, το ποσό με τις φερόμενες διαγραφές ανέρχεται σε 6,2 εκατ. ευρώ και 5,8 εκατ. δολάρια.

Το πρακτορείο μεταδίδει ότι η λεγόμενη «καυτή λίστα», που δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο από το τηλεοπτικό δελτίο «24H» με αρχικά ονομάτων, είναι ήδη στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, αλλά επί του παρόντος η Νομική Υπηρεσία του κράτους δεν θα προβεί σε άλλη ενέργεια.

Εάν και η δεύτερη λίστα με τα ονόματα όσων απέσυραν χρήματα από τις τράπεζες και τα έστειλαν στο εξωτερικό το τελευταίο διάστημα εμπίπτει στους όρους εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής, θα μεταβιβαστεί αμέσως μόλις ληφθεί, ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας.

«Η κυβέρνηση θα χειριστεί το ζήτημα αυτό με πλήρη διαφάνεια και δεν θα διστάσει να αποδώσει ευθύνες, όταν αυτές τεκμηριωθούν, όπου κι αν ανήκουν», διαβεβαίωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος με γραπτή δήλωσή του, σχετικά με τα περί διαγραφής χρεών.

Παρέπεμψε επίσης στη χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για σύσταση ερευνητικής επιτροπής, η οποία, όπως επισήμανε, θα διερευνήσει, μεταξύ άλλων, «τα γεγονότα και τις αποφάσεις που σχετίζονται με την παροχή ή διαγραφή ή μείωση δανείων ή διαγραφή εγγυήσεων ή παροχή άλλων διευκολύνσεων από τράπεζες της Δημοκρατίας, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και, ειδικότερα, αν αυτά πραγματοποιήθηκαν με βάση τις ορθές διαδικασίες, εγγυήσεις ή εξασφαλίσεις ή με βάση τα τραπεζικά κριτήρια καλού δανεισμού και κατά πόσον υπήρξε επαρκής έλεγχος εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου».

Υπογράμμισε ακόμη ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, «επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία» στο ζήτημα της έρευνας και έχει δώσει αυστηρές οδηγίες στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να διευκολύνουν το έργο της επιτροπής.

Η ΕΔΕΚ κάλεσε όσους εμπλέκονται να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για πλήρη διερεύνηση.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ Χ¨ΠΑΥΛΟΥ

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της κυπριακής Βουλής Δ. Συλλούρης διαβεβαίωσε ότι η επιτροπή θα διερευνήσει άμεσα το θέμα που έχει προκύψει.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, Δ. Συλλούρης, διαβεβαίωσε ότι η επιτροπή θα διερευνήσει άμεσα το θέμα που έχει προκύψει μετά τη δημοσιοποίηση λίστας με ονόματα πολιτικών, δάνεια των οποίων φέρεται ότι διαγράφηκαν από τη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου.

«Η Επιτροπή μας είχε από καιρό ξεκινήσει τη διερεύνηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και των ευθυνών σε σχέση με αυτό και όλα αυτά θα είναι μέσα», ανέφερε ο κ. Συλλούρης.

Αν χαρίστηκαν δάνεια χωρίς σοβαρά δικαιολογητικά, αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι μια πράξη επαίσχυντη, πρέπει να ερευνηθεί. Όποια προνομιακή μεταχείριση είναι καταδικαστέα

Ν. Τορναρίτης, αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, o αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, υπογράμμισε με τη σειρά του ότι θα πρέπει να ερευνηθεί εάν όντως χαρίστηκαν δάνεια και πως όσοι τυχόν ευθύνονται θα πρέπει «να πληρώσουν και πολιτικά και ποινικά».

«Αν χαρίστηκαν δάνεια χωρίς σοβαρά δικαιολογητικά, αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι μια πράξη επαίσχυντη, πρέπει να ερευνηθεί. Όποια προνομιακή μεταχείριση είναι καταδικαστέα», παρατήρησε.

Ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωση επαναβεβαιώνει τη θέση του για την ανάγκη πλήρους και εις βάθος διερεύνησης όλων των πτυχών της κρίσης στον τραπεζικό τομέα και προσθέτει ότι «η απαίτηση του λαού για απόδοση ευθυνών θα στηριχθεί ανεξάρτητα ποιον αφορά και ότι κι αν πρεσβεύει».

EUROKINISSI

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

Την ανάγκη να διερευνηθεί κάθε περίπτωση με προσοχή και αντικειμενικό τρόπο, υπογράμμισε και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. «Εμείς ζητούμε να καταθέσει η Κεντρική Τράπεζα στη Βουλή και στον γενικό εισαγγελέα το πόρισμα της Alvarez and Marsal για τις τράπεζες και τα ελληνικά ομόλογα», σημείωσε ο κ. Κυπριακού. Πρόσθεσε επίσης πως θα πρέπει να κατατεθεί από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ο κατάλογος των εκροών από την 1η Γενάρη 2013.

«Όλα πρέπει να διερευνηθούν, ώστε να διαπιστωθεί κάτω από ποιους όρους διαγράφηκαν δάνεια και οι υπεύθυνοι πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο της Δικαιοσύνης, για να υπάρξει κάθαρση», δήλωσε στον σταθμό Αlpha 989 το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου. Πρόσθεσε πάντως ότι «πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί γιατί κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι την απόδειξη της αλήθειας».

Εκ μέρους των Οικολόγων, ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης είπε ότι ήρθαν υπόψη του κινήματος στοιχεία για «σκανδαλώδη διαχείριση πρώην διευθυντών της Λαϊκής Τράπεζας που διατηρούν δανειστικούς λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να έχουν πληρώσει για πολλούς μήνες ούτε ένα ευρώ».

Ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε επίσης στο «κούρεμα» των καταθέσεων, λέγοντας ότι υπάρχουν τεκμηριωμένες καταγγελίες πως πολίτες που οδηγούνται σε συμψηφισμό δανείων με καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα, υπόκεινται σε «κούρεμα» των εγγυημένων καταθέσεων τους των 100.000 ευρώ.

«Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να αφαιρέσει το δάνειο από τις 100.000 και όχι από το σύνολο των καταθέσεων (πριν υποστούν «κούρεμα») είναι αδικαιολόγητη και δημιουργεί πανικό», πρόσθεσε και τόνισε ότι η Κεντρική Τράπεζα και η διαχειρίστρια εταιρεία εξυγίανσης της Λαϊκής Τράπεζας πρέπει να δώσουν απαντήσεις.

Σε ανακοίνωσή της οι Οικολόγοι καταδικάζουν με έντονο τρόπο τα όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας.

Χαρακτηρίζουν «απόλυτα υποκριτικό εκ μέρους κάποιων να διατυμπανίζουν καθημερινά από τηλεοράσεως ότι πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη τη στιγμή που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους».

Εν τω μεταξύ λανθασμένη χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ την απόφαση της κυβέρνησης να διορίσει τριμελή ερευνητική επιτροπή, αντί ποινικών ανακριτών, για να διερευνήσει γεγονότα, αποφάσεις και συνθήκες που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Ο βουλευτής του κόμματος Αριστος Δαμιανού εκτιμά ότι η απόφαση της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας, αλλά και πιθανόν να αποδειχτεί αναποτελεσματική.

Αμφιβολίες ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διερεύνηση και τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών για τη σημερινή οικονομική τραγωδία, εκφράζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών , Γιώργος Λιλλήκας.

Σε γραπτή δήλωση, ο κ. Λιλλήκας υπογραμμίζει ότι όλοι γνωρίζουν πως Ερευνητικές Επιτροπές αυτού του τύπου, «αποτελούν προπέτασμα καπνού» και καλεί το Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη ποινική έρευνα για όλες τις πτυχές της οικονομικής τραγωδίας, που βιώνουν σήμερα οι Κύπριοι πολίτες. 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή