Ιταλία: Αιχμές Μόντι κατά του παραιτηθέντος υπουργού Εξωτερικών Τέρτσι

Υποστηρίζει ότι η παραίτηση κρύβει άλλες σκοπιμότητες
Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013 19:22
UPD:19:23
EPA/ALESSANDRO DI MEO

«Στόχος της παραίτησης του υπουργού δεν ήταν η προσπάθεια να αλλάξει μια απόφαση στην λήψη της οποίας συνέβαλε και ο ίδιος. Υπήρξε απώτερος σκοπός, ο οποίος θα διαφανεί στο μέλλον», εκτίμησε ο ιταλός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι (αριστερά) αναφερόμενος στην παραίτηση του Τζούλιο Τέρτσι (δεξιά).

A- A A+

Αιχμές για την απόφαση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Τζούλιο Τέρτσι, να υποβάλει την Τρίτη την παραίτησή του άφησε σήμερα ο ιταλός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, μιλώντας στη Βουλή.

«Θεωρώ ότι στόχος της παραίτησης του υπουργού δεν ήταν η προσπάθεια να αλλάξει μια απόφαση στην λήψη της οποίας συνέβαλε και ο ίδιος. Υπήρξε απώτερος σκοπός, ο οποίος θα διαφανεί στο μέλλον», εκτίμησε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Τζούλιο Τέρτσι ανακοίνωσε την απόφασή του να εγκαταλείψει την θέση του επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, λόγω της διαφωνίας του με την απόφαση της κυβέρνησης της Ρώμης να επιστρέψουν στην Ινδία οι δυο ιταλοί υπαξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού Μασιμιλιάνο Λατόρε και Σαλβατόρε Τζιρόνε.

Οι δύο πεζοναύτες κατηγορούνται για την δολοφονία δύο ινδών ψαράδων τους οποίους φέρονται να είχαν εκλάβει για πειρατές τον Φεβρουάριο του 2012.

Η υπόθεση αποδυναμώνει την υπηρεσιακή κυβέρνηση Μόντι, καθώς ο ιταλός υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αναλάβει από χθες και καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών.

Η σύζυγός ενός εκ των δυο υπαξιωματικών, από τα θεωρεία της Βουλής, ζήτησε χθες με μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση να της δοθεί ρητή διαβεβαίωση ότι ο σύζυγός της θα επιστρέψει από το Νέο Δελχί.

«Ο κ. Τέρτσι -όπως συμπεραίνεται και από συνεντεύξεις του προς τον Τύπο- στήριξε ανέκαθεν την γραμμή της κυβέρνησης επί του θέματος», σημείωσε ο κ. Μόντι.

Οι βουλευτές του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο ζήτησαν να γίνει γνωστό αν η απόφαση να επιστρέψουν οι Λατόρε και Τζιρόνε στην Ινδία συνδέεται με οικονομικά συμφέροντα και τις σχέσεις της Ρώμης με το Νέο Δελχί.

Ο Μάριο Μόντι διέψευσε ότι οι δυο υπαξιωματικοί στάλθηκαν στο Νέο Δελχί ως αντάλλαγμα για να εξασφαλιστούν σημαντικά συμβόλαια με την Ινδία.

Ο Άρειος Πάγος της Ινδίας αναμένεται να προχωρήσει στην σύσταση ειδικού δικαστηρίου το οποίο πρόκειται να ασχοληθεί με την υπόθεση. Η Ιταλία επισήμως συνεχίζει να υποστηρίζει ότι το εμπορικό πλοίο στο οποίο επέβαιναν οι αξιωματικοί όταν άνοιξαν πυρ βρισκόταν σε διεθνή χωρικά ύδατα και κατά συνέπεια, η αρμοδιότητα δεν ανήκει στην ινδική δικαιοσύνη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή