Ιταλία: Δεν στηρίζει κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς ο Γκρίλο

Δηλώσεις Κρίμι μετά τη συνάντησή του με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Μπερσάνι
Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013 14:36
UPD:16:28
Reuters/GIORGIO PEROTTINO

Η άρνηση του κινήματος του κ. Γκρίλο ήταν αναμενόμενη, καθώς η ηγεσία του είχε δηλώσει πολλάκις ότι δεν θα στήριζε κυβέρνηση υπό την ηγεμονία των παραδοσιακών κομμάτων και συνασπισμών, τους οποίους κατηγορεί για την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ιταλία. Στη φωτογραφία ο ηγέτης του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων» και πρώην κωμικός Μπέπε Γκρίλο κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Τορίνο.

A- A A+

Την άρνησή του να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση υπό τον ηγέτη της Κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι δήλωσε το αντιθεσμικό «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» του πρώην κωμικού Μπέπε Γκρίλο, δια στόματος του ηγέτη της ομάδας του στη ιταλική Γερουσία.

«Δεν υπάρχουν ούτε κατ’ ελάχιστον οι συνθήκες εκείνες οι οποίες θα μας επέτρεπαν να παράσχουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση των συγκεκριμένων κομμάτων, καθώς αυτά δεν διαθέτουν πλέον καμία αξιοπιστία», δήλωσε ο Βίτο Κρίμι, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μπερσάνι.

Η άρνηση του κινήματος του κ. Γκρίλο ήταν αναμενόμενη, καθώς η ηγεσία του είχε δηλώσει πολλάκις ότι δεν θα στήριζε κυβέρνηση υπό την ηγεμονία των παραδοσιακών κομμάτων και συνασπισμών, τους οποίους κατηγορεί για την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ιταλία.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη επιτείνει το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα, καθώς μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται κυβερνητική λύση η οποία να μπορεί να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η κεντροαριστερή συμμαχία με πυρήνα το Δημοκρατικό Κόμμα του κ. Μπερσάνι διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία.

Ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς έχει απορρίψει τη δημιουργία «μεγάλου συνασπισμού» κυβερνητικού χαρακτήρα με την Κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Η Κεντροδεξιά έχει δηλώσει ότι η συνεργασία των δύο μεγάλων πολιτικών συνασπισμών είναι ο μόνος δρόμος για να αποφευχθούν νέες βουλευτικές εκλογές.

Ο επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας αναμένεται να συναντηθεί στα τέλη της εβδομάδας με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των συναντήσεών του με τους εκπροσώπους των υπόλοιπων πολιτικών σχηματισμών.

Μπερσάνι: Για «πνευματικά ασθενείς» η θέση του ιταλού πρωθυπουργού

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την αντιπροσωπεία του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων» του πρώην κωμικού Μπέπε Γκρίλο, ο κ. Μπερσάνι δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «μόνο ένας πνευματικά ασθενής θα φλεγόταν από επιθυμία να κυβερνήσει την Ιταλία αυτή τη στιγμή», αποτυπώνοντας το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, η πιθανότερη ημερομηνία νέων εκλογών τοποθετείται τον ερχόμενο Ιούνιο.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: είμαι έτοιμος να αναλάβω ένα τεράστιο μερίδιο ευθύνης στις πλάτες μου, ζητώ όμως και από όλους τους υπόλοιπους να αναλάβουν ένα μικρό μέρος κι εκείνοι», υπογράμμισε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή