Ιταλία: Κυβέρνηση «5 αστέρων» ζητεί ο Γκρίλο εν μέσω πολιτικού αδιεξόδου

Μεγάλο συνασπισμό Κεντροδεξιάς - Κεντροαριστεράς αντιπροτείνει ο Μπερλουσκόνι
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 16:15
Reuters/ALESSANDRO BIANCHI

Ο επικεφαλής της ομάδας των γερουσιαστών του κινήματος Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Βίτο Κρίμι και η Ρομπέρτα Λομπάρντι κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στη Ρώμη. Ο Βίτο Κρίμι, σημείωσε ότι ο κ. Γκρίλο παρουσίασε σειρά προτάσεων για μια νέα διακυβέρνηση υπό την ηγεμονία του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων».

A- A A+

Την πλατφόρμα του Κινήματος των Πέντε Αστέρων για κυβερνητική λύση παρουσίασε ο ηγέτης του αντιθεσμικού κινήματος και πρώην κωμικός Μπέπε Γκρίλο στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Ο επικεφαλής της ομάδας των γερουσιαστών του κινήματος, Βίτο Κρίμι, σημείωσε σε δηλώσεις του ότι ο κ. Γκρίλο παρουσίασε σειρά προτάσεων για μια νέα διακυβέρνηση υπό την ηγεμονία του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων», μεταξύ άλλων δημοψήφισμα για το μέλλον της Ιταλίας στο ευρώ και μέτρα για την αναδιάρθρωση του φορολογικού και της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

Ο Μπέπε Γκρίλο ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι το κίνημά του δεν πρόκειται να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης σε οποιαδήποτε κυβέρνηση υπό την πολιτική ηγεμονία άλλου κόμματος ή συνασπισμού.

«Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε πολιτικές ή ψευδο-τεχνοκρατικές κυβερνήσεις», υπογράμμισε ο κ. Γκρίλο στο προσωπικό του ιστολόγιο.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Απέρριψε παράλληλα μια πρόταση η οποία φαίνεται να κερδίζει έδαφος το τελευταίο διάστημα, δηλαδή την πιθανότητα να ζητηθεί από τον πρώην δικαστικό και πρόεδρο της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο κ. Γκράσο είχε διακριθεί ως δικαστής σε υποθέσεις κατά της ιταλικής μαφίας.

Το κίνημα του κ. Γκρίλο, ωστόσο, δεν έχει διευκρινίσει ποιον θα πρότεινε για πρωθυπουργό σε περίπτωση κατά την οποία λάμβανε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Το αδιέξοδο παραμένει

Ο επικεφαλής του κεντροδεξιού συνασπισμού Σίλβιο Μπερλουσκόνι επανέλαβε σήμερα το αίτημά του προς τον ηγέτη της κεντροαριστερής συμμαχίας Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι για σχηματισμό «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων μπλοκ του ιταλικού κοινοβουλίου.

Ο κ. Μπερλουσκόνι σημειώνει επίσης ότι ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα διαδεχθεί τον κ. Ναπολιτάνο μετά τις 15 Μαΐου θα πρέπει να προέρχεται από την Κεντροδεξιά.

Η πρόταση του ιταλού πρώην πρωθυπουργού έχει απορριφθεί επανειλημμένα από τον ηγέτη της Κεντροαριστεράς, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον κ. Ναπολιτάνο στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

Ο ηγέτης της Κεντροδεξιάς, από την πλευρά του, επιμένει ότι δεν υφίσταται άλλη εναλλακτική λύση.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την κεντροδεξιά συμμαχία να κονταροχτυπιέται με την Κεντροαριστερά για την πρωτιά σε ενδεχόμενη νέα αναμέτρηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή