Ιταλία: Χάσμα με την Κεντροαριστερά διαπιστώνει συνεργάτης του Μπερλουσκόνι

Φόβοι για νέες κάλπες
Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013 18:59
UPD:21:16
EPA/MAURIZIO BRAMBATTI

«Οι θέσεις μας έχουν ακόμη μεγάλη απόσταση, και εάν παραμείνουν έτσι εντός των επόμενων 48 ωρών, θα επιβεβαιώσουμε ότι η μόνη λύση είναι μια νέα προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία», δήλωσε ο Αντελίνο Αλφάνο.

A- A A+

Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς διαπιστώνει ηγετικό στέλεχος του Λαού της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, λίγες ημέρες μετά τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στον ηγέτη της κεντροαριστερής συμμαχίας Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

 Ο γραμματέας του κόμματος του Καβαλιέρε, το οποίο αποτελεί τον πυρήνα και τον βασικό πυλώνα της κεντροδεξιάς συμμαχίας, εκτίμησε ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτικών συνασπισμών πρέπει να ξεπεραστούν εντός των ερχόμενων δύο ημερών, αλλιώς το εναλλακτικό σενάριο είναι η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

«Οι θέσεις μας έχουν ακόμη μεγάλη απόσταση, και εάν παραμείνουν έτσι εντός των επόμενων 48 ωρών, θα επιβεβαιώσουμε ότι η μόνη λύση είναι μια νέα προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία», δήλωσε ο Αντελίνο Αλφάνο, μετά από συνομιλία του με το γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος και επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας κ. Μπερσάνι.

Ο κ. Μπερσάνι, έχοντας στα χέρια του την διερευνητική εντολή, πραγματοποιεί συναντήσεις με εκπροσώπους των πολιτικών συνασπισμών και κομμάτων, προσπαθώντας να ανιχνεύσει αν υφίσταται πιθανότητα κυβερνητικού σχήματος με πλειοψηφική στήριξη στην ιταλική Γερουσία.

Στην Βουλή των Αντιπροσώπων, η Κεντροαριστερά του κ. Μπερσάνι διατηρεί την απόλυτη πλειοψηφία.

Μπερσάνι: Χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια

Ο ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν για να ευοδωθεί η προσπάθειά του να σχηματίσει κυβέρνηση συνεχίζουν να υφίστανται, και πρέπει να καταβληθεί επιπλέον προσπάθεια.

«Τα προβλήματα παραμένουν, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε», δήλωσε ο κ. Μπερσάνι, προσθέτοντας ότι έχει την εντύπωση ότι έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό με πιο ξεκάθαρο τρόπο τι εννοεί ο ίδιος με την πρότασή του για μεταρρυθμίσεις.

Ο επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας επανέλαβε ότι στοχεύει σε μια από κοινού ανάληψη ευθύνης των μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί μια σειρά θεσμικών αλλαγών.

Μεταξύ αυτών, έχει προταθεί η δημιουργία μιας Γερουσίας η οποία να εκπροσωπεί την τοπική αυτοδιοίκηση και η μείωση του αριθμού και των απολαβών βουλευτών και γερουσιαστών.

Θετικός ο κεντρώος συνασπισμός Μόντι

Η αντιπροσωπεία του κεντρώας συμμαχίας του Μάριο Μόντι, μετά τις διαβουλεύσεις της με τον κεντροαριστερό εντολοδόχο πρωθυπουργό, τόνισε ότι βλέπει θετικά τις προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά ζήτησε να μπορέσει να εξασφαλισθεί η ευρύτερη δυνατή πολιτική στήριξη.

Ο κ. Μόντι είναι διατεθειμένος να υπερψηφίσει την νέα κυβέρνηση στην γερουσία, αλλά θεωρεί ότι πρέπει να συμμετάσχει σε αυτήν και η παράταξη υπό τον κ. Μπερλουσκόνι, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Κεντροαριστερά.

Την Τετάρτη το πρωί, ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι θα συναντηθεί με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του «Κινήματος Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή