«Ασπίδα» κατά καρδιακών παθήσεων - εγκεφαλικών η μεσογειακή διατροφή

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013 07:10
Shutterstock
A- A A+

Μια ακόμη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τις ευεργετικές για την υγεία συνέπειες της μεσογειακής διατροφής.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στην Ισπανία, η μεσογειακή διατροφή -πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρια και φρέσκα φρούτα- μπορεί να αποτρέψει τις καρδιακές νόσους και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτή τη διατροφή έχουν πιο υγιή καρδιά.

Ερευνητές επέλεξαν τυχαία εθελοντές για τη συγκεκριμένη μελέτη, οι οποίοι βρίσκονταν σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, και τους παρείχαν ένα μεσογειακό πρότυπο διατροφής, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, που έπρεπε να ακολουθήσουν για πέντε χρόνια.

Αυτό επέτρεψε στην ερευνητική ομάδα να διαχωρίσει το ρόλο που έπαιξε η διατροφή στην υγεία των εθελοντών.

«Τα νέα είναι καλά, αφού πλέον γνωρίζουμε πώς να αποτρέψουμε την κύρια αιτία θανάτων –τις καρδιοαγγειακές παθήσεις- χορηγώντας στους ασθενείς μια καλή δίαιτα», δήλωσε ο Μιγκέλ Άνχελ Μαρτίνεζ-Γκονζάλες, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μυστικό που εγγυάται μια υγιή καρδιά βρίσκεται στο συνδυασμό των μεσογειακών τροφών και όχι σε κάποιο συγκεκριμένο συστατικό.

«Η ποιότητα των λιπαρών στη μεσογειακή διατροφή είναι πολύ καλή. Αυτή η καλή πηγή θερμίδων αντικαθιστά τις επικίνδυνες για τον οργανισμό θερμίδες», σημείωσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή