Η κακή διατροφή επιρεάζει αρνητικά την ανάρρωση από τις χειρουργικές επεμβάσεις

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013 23:07
UPD:23/03/2013 13:30
SHUTTERSTOCK

Σύμφωνα με νέα έρευνα, κατά τη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων προκαλούνται άμεσα τραύματα στον λιπώδη ιστό, τα οποία καθορίζουν τη χημική ισορροπία του λιπώδους ιστού.

A- A A+

Οι τροφές που καταναλώνουν οι ασθενείς προτού χειρουργηθούν επηρεάζουν αρκετά την ανάρρωσή τους. Σύμφωνα με νέα έρευνα, την οποία διεξήγαγαν επιστήμονες του Brigham and Women’s Hospital, κατά τη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων προκαλούνται άμεσα τραύματα στον λιπώδη ιστό, τα οποία καθορίζουν τη χημική ισορροπία του λιπώδους ιστού (δηλαδή τις χημικές ουσίες που επικοινωνούν με τα όργανα που βρίσκονται κοντά στην χειρουργημένη περιοχή, καθώς και με τα πιο μακρινά).

Οι επιστήμονες μέτρησαν τον τρόπο με τον οποίο το λίπος επηρεάζει την αντίδραση του οργανισμού στην επέμβαση και θέλησαν να διαπιστώσουν αν ο περιορισμός των θερμίδων που λαμβάνει κανείς τις μέρες που προηγούνται αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο λιπώδης ιστός ανταποκρίνεται στο τραύμα που συνήθως προκαλείται κατά τη διάρκειά της.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, στα οποία οι επιστήμονες είχαν δώσει τροφές  που υπάρχουν σε ένα σύνηθες γεύμα της δυτικής διατροφής και περιέχουν αρκετό λίπος, που τους παρείχε το 60% των θερμίδων. Μετά από τρεις εβδομάδες, σε ορισμένα ποντίκια βελτίωσαν τη διατροφή, περιορίζοντας αρκετά τα λιπαρά. Όπως διαπίστωσαν, αυτή η αλλαγή επηρέασε θετικά τη χημική ισορροπία του οργανισμού τους, ενώ στα ποντίκια που συνέχισαν να δίνουν τροφές με πολύ λίπος παρατηρήθηκε ότι η αντίδραση του οργανισμού τους ήταν πολύ αρνητική.

Όπως αναφέρει στην επιστημονική έκθεση ο βασικός της συντάκτης, δρ C. Keith Ozaki, «οι χειρουργοί γνωρίζουν ότι γενικά η ελαχιστοποίηση του τραύματος επιταχύνει την ανάρρωση από την επέμβαση. Αυτό επιδιώκεται για συγκεκριμένα όργανα, όπως η καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, το συκώτι κ.ά., όμως δίνεται λιγότερη σημασία στον λιπώδη ιστό που κόβεται για να αποκτήσουν οι χειρουργοί πρόσβαση στα συγκεκριμένα όργανα». Τόνισε δε ότι «τα αποτελέσματα της έρευνας ενθαρρύνουν τους επιστήμονες να μελετήσουν το θέμα ακόμα περισσότερο, ώστε να ανακαλύψουν ποιοί άλλοι παράγοντες επηρεάζουν αυτήν την αντίδραση του οργανισμού και πώς το λίπος επηρεάζει την έκβαση της επέμβασης σε κάθε ασθενή».

Η μελέτη δημοσιεύεται στο τεύχος Απριλίου του επιστημονικού περιοδικού Science.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή