Ινδία: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον ιταλό πρέσβη

Είχε εγγυηθεί για την επιστροφή διωκόμενων, οι οποίοι αρνούνται τώρα να επιστρέψουν
Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013 19:41
EPA/TELENEWS

Οι Μασιμιλιάν Λατόρε (δεξιά) και Σαλβατόρε Τζιρόνε (αριστερά) είχαν διορία τεσσάρων εβδομάδων να επιστρέψουν στην Ινδία, ωστόσο τη Δευτέρα η Ιταλία ενημέρωσε την Ινδία ότι τελικώς οι δύο ναυτικοί δεν θα παρουσιαστούν (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Εντολή να μην εγκαταλείψει την Ινδία έδωσε στον ιταλό πρέσβη το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, μετά την άρνηση της Ρώμης να εκδώσει δύο πεζοναύτες του Ιταλικού Ναυτικού οι οποίοι κατηγορούνται για το φόνο δύο ψαράδων στην Κεράλα το 2012.

Η ινδική δικαιοσύνη είχε επιτρέψει στους πεζοναύτες, οι οποίοι κρατούνταν στην Ινδία, να επιστρέψουν στην Ιταλία για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα  στις βουλευτικές εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου.

Ο πρέσβης Ντανιέλε Μαντσίνι είχε εγγυηθεί προσωπικά ότι οι δύο κατηγορούμενοι θα βρίσκονταν πίσω στην Ινδία έως τις 22 Μαρτίου.

Την Τετάρτη, ο ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ προειδοποίησε ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» εάν η Ιταλία δεν εκδώσει τους πεζοναύτες.

Χαρακτήρισε μάλιστα την μη επιστροφή τους και την άρνηση της Ιταλίας «απαράδεκτη».

Η απόφαση της Ρώμης θεωρείται μεγάλη προσβολή για το Νέο Δελχί.

Την Πέμπτη το πρωί (τοπική ώρα) το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας εξέδωσε ειδοποίηση, σύμφωνα με την οποία ο πρέσβης της Ιταλίας στην Ινδία δεν δύναται να εγκαταλείψει τη χώρα δίχως την άδειά του.

Ο κ. Μαντσίνι θα πρέπει να απαντήσει στην ειδοποίηση έως τις 18 Μαρτίου.

Οι Μασιμιλιάν Λατόρε και Σαλβατόρε Τζιρόνε είχαν διορία τεσσάρων εβδομάδων να επιστρέψουν στην Ινδία, ωστόσο τη Δευτέρα η Ιταλία ενημέρωσε την Ινδία ότι τελικώς οι δύο ναυτικοί δεν θα παρουσιαστούν.

Οι δύο πεζοναύτες ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν τους δύο ψαράδες, το Φεβρουάριο του 2012, επειδή τους θεώρησαν πειρατές.

Επειδή το περιστατικό συνέβη σε διεθνή ύδατα, η Ρώμη ζητεί να δικάσει η ίδια τους ιταλούς πεζοναύτες και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία των ινδικών δικαστηρίων για την υπόθεση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή