ΗΠΑ – Ιαπωνία: Στρατιωτικά σχέδια για περίπτωση θερμού επεισοδίου με την Κίνα

Στο επίκεντρο και πάλι τα μικρά νησιά Σενκάκου/Ντιαογού
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 19:20
UPD:19:33
REUTERS/HANDOUT

Tα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου/Ντιαογού.

A- A A+

Συνομιλίες για τη διαμόρφωση στρατιωτικών σχεδίων σε περίπτωση εμπλοκής της Ιαπωνίας με την Κίνα για τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου/Ντιαογού έχουν αρχίσει Τόκιο και Ουάσιγκτον, σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί συνομιλιών μεταξύ του Σιγκέρου Ιγουασάκι, αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ιαπωνίας και του Σάμιουελ Λόκλιαρ, διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων Ασίας – Ειρηνικού.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, οι συζητήσεις αφορούν «το περιβάλλον σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».

«Από θέση αρχής, δεν συζητούμε δημοσίως επί των στρατιωτικών μας σχεδιασμών», σημείωσε χαρακτηριστική η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντισυνταγματάρχης Κάθριν Γουίλκινσον.

Το πρακτορείο Kyodo, εξάλλου, μετέδωσε ότι οι δύο στρατιωτικοί ηγέτες αναμένεται να επιταχύνουν την εκπόνηση των σχετικών σχεδίων σε συνάντησή τους στη Χαβάη σήμερα και την Παρασκευή.

Πιθανότατη θεωρείται και η εξέταση σεναρίου στο οποίο ιαπωνικές και αμερικανικές δυνάμεις διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις, σε περίπτωση που η Κίνα εισβάλει στρατιωτικά στις διαφιλονικούμενες νήσους, οι οποίες βρίσκονται στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Αμερικανική στρατιωτική πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείου Reuters σημειώνει, ωστόσο, ότι «οι συνομιλίες δεν έχουν χαρακτήρα στρατιωτικής προπαρασκευής».

Ανήσυχο το Πεκίνο

«Η Κίνα δηλώνει την έντονη ανησυχία της σε σχέση με τις συγκεκριμένες πληροφορίες… Η κινεζική κυβέρνηση έχει τόσο την αποφασιστικότητα όσο και την ικανότητα να προστατεύσει την ακεραιότητα του εθνικού εδάφους», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χονγκ Λέι.

Ο κ. Λέι ανέφερε ακόμη ότι καμία εξωτερική παρέμβαση δεν μπορεί να αλλάξει έστω και κατ’ ελάχιστον την παραπάνω θέση της κινεζικής κυβέρνησης.

Τα βραχώδη, ακατοίκητα μικρά νησιά Σενκάκου/Ντιαογού, βρίσκονται κοντά σε πλούσιες από άποψη αλιευτικού υλικού θαλάσσιες περιοχές, ενώ εικάζεται ότι σε κοντινή απόσταση υπάρχουν ανεκμετάλλευτα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του νέου υπουργού Εξωτερικών της χώρας Τζον Κέρι, έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι τα νησιά καλύπτονται από την αμερικανο-ιαπωνική συνθήκη στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή