Αρνείται η Κίνα τις κατηγορίες της Ιαπωνίας

Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2013 12:44
REUTERS/HANDOUT

Το ιαπωνικό πολεμικό πλοίο Yuudachi. Το Τόκιο ισχυρίζεται ότι κινεζική φρεγάτα έβαλε στο στόχαστό της ιαπωνικό πολεμικό πλοίο κοντά σε διαφιλονικούμενα νησιά στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

 

 

A- A A+

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας απέρριψε τις κατηγορίες της Ιαπωνίας ότι πολεμικά της πλοία έβαλαν δύο φορές στο στόχαστρο του ραντάρ τους ιαπωνικά πλοία τον περασμένο μήνα.

Οι ανακοινώσεις της Ιαπωνίας είναι «ενάντια στα γεγονότα», αναφέρει ανακοίνωση στον ιστότοπο του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, καλώντας το Τόκιο να «σταματήσει να πυροδοτεί εντάσεις στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας».

Από την πλευρά του, ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών απέρριψε τη διάψευση του Πεκίνου, υποστηρίζοντας ότι η κινεζική εκδοχή των γεγονότων «δεν συνάδει με τα γεγονότα και είναι απολύτως απαράδεκτη».

Αυτή την εβδομάδα, ο ιάπωνας υπουργός Άμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα ανακοίνωσε ότι στις 30 Ιανουαρίου κινεζική φρεγάτα έβαλε στο στόχαστρο του ραντάρ της ιαπωνικό πολεμικό πλοίο στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, κοντά στα διεκδικούμενα και από τις δύο χώρες νησιά, τα οποία η Ιαπωνία αποκαλεί Σενκάκου και η Κίνα Ντιαογιού.

Σύμφωνα με τον Τόκιο, αντίστοιχη επιθετική κίνηση από πλευράς Κινέζων είχε γίνει και κατά ιαπωνικού ελικοπτέρου μερικές ημέρες νωρίτερα.

Η διαμάχη των δύο μεγάλων δυνάμεων για τα νησιά Σενκάκου/Ντιαογιού έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά τη αγορά, από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, τριών από τα οκτώ ακατοίκητα νησιά από τον ιδιώτη ιδιοκτήτη τους, γεγονός το οποίο προκάλεσε την οργή του Πεκίνου.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή