Έρευνες ετοιμάζει η Κίνα στις διαφιλονικούμενες νήσους

Με κοινές αεροπορικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ απαντά η Ιαπωνία
Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013 15:42
REUTERS/CHINA DAILY

Η Κίνα είχε πραγματοποιήσει μέσα στο φθινόπωρο ναυτικά γυμνάσια στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, ανεβάζοντας το θερμόμετρο της έντασης με την Ιαπωνία.

A- A A+

Έτοιμη να διεξαγάγει έρευνες στις διαφιλονικούμενες με την Ιαπωνία νήσους της θάλασσας της Ανατολικής Κίνας δηλώνει η κινεζική κυβέρνηση, ανεβάζοντας το θερμόμετρο της διπλωματικής έντασης στην Άπω Ανατολή.

Πρόκειται για πρόγραμμα ερευνών το οποίο, σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, έχει ως στόχο την «εξασφάλιση των συμφερόντων της Κίνας, καθώς και των δικαιωμάτων της στις θάλασσες».

Το κινεζικό όνομα του συμπλέγματος των συγκεκριμένων νήσων είναι Ντιαογιού, ενώ οι Ιάπωνες τα αποκαλούν Σενκάκου.

Οι Κινέζοι κάνουν λόγο για πρόγραμμα χαρτογράφησης νήσων και νησίδων, το οποίο θα ολοκληρώσει αντίστοιχη προσπάθεια του 2009.

Η γεωγραφική θέση των νήσων είναι νοτίως της ιαπωνικής Οκινάουα και βορείως της Ταϊβάν, η οποία τα διεκδικεί επίσης ως κυρίαρχο έδαφός της.

Η διαμάχη επανήλθε στο προσκήνιο, όταν η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αγόρασε τον περασμένο Σεπτέμβριο τρία από τα νησιά από τον ιδιώτη ιδιοκτήτη τους.

Από την πλευρά του, το κινεζικό πολεμικό ναυτικό έχει πλεύσει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες γύρω από τις νήσους, εντός των θεωρούμενων από την Ιαπωνία ως χωρικών της υδάτων.

Κοινές αεροπορικές ασκήσεις Ιαπωνίας - ΗΠΑ

Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν εξάλλου σήμερα κοινές αεροπορικές ασκήσεις, στο φόντο της κρίσης στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Οι ασκήσεις αυτές πραγματοποιούνται από χθες Δευτέρα ανοικτά του νησιού Σικόκου, του τέταρτου μεγαλύτερου στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος, με τη συμμετοχή από αμερικανικής πλευράς έξι καταδιωκτικών FA-18, 90 στρατιωτών και τεσσάρων μαχητικών F-4.

Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται ένα μήνα μετά τη συντριπτική νίκη, στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου, του συντηρητικού Σίνζο Άμπε, ο οποίος έκλεισε αμέσως την πόρτα σε κάθε διαπραγμάτευση με το Πεκίνο όσον αφορά το νησιωτικό σύμπλεγμα Σενκάκου-Ντιαογιού.

Ο Άμπε δήλωσε παράλληλα τη βούλησή του για σύσφιξη της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ, ύστερα από τρία χρόνια αμφιταλαντεύσεων και τριβών με την Ουάσινγκτον υπό την κυβέρνηση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή