Αλ. Τσίπρας: Γκάνγκστερ οι ηγέτες του ευρωπαϊκού βορρά

«Ιστορικού χαρακτήρα το 'όχι' της κυπριακής Βουλής»
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 15:41
UPD:20:13
ICON PRESS/ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

«Τούτη την ώρα αισθανόμαστε περισσότερο από ποτέ τους κυπρίους αδέρφια μας. Βρισκόμαστε στο πλευρό τους αναλαμβάνοντας την ευθύνη και το κόστος της στάσης μας», ανέφερε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

A- A A+

«Κυνικούς γκάνγκστερ» χαρακτήρισε τους ηγέτες του ευρωπαϊκού βορρά  ο Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο, κάνοντας παράλληλα λόγο για πολιτική αποικιοποίησης του ευρωπαϊκού νότου.

«Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους οι μισοί (ευρωπαίοι ηγέτες) είναι γκάνγκστερς, οι άλλοι μισοί, δηλαδή οι εκπρόσωποι των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, είναι φοβισμένοι και παραδομένοι», ανέφερε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνοντας κάλεσμα σε ένα «παλλαϊκό μέτωπο» συμπαράστασης στο «όχι» της Κύπρου.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η προχθεσινή απόφαση της κυπριακής Βουλής είναι ιστορικού χαρακτήρα, διότι «αποτελεί την πρώτη μεγάλη ήττα της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής των διαρκών εκβιασμών στην ευρωζώνη».

Το «όχι» της κυπριακής Βουλής «άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας για αποτροπή της καταστροφής που θέλησε συνειδητά να επιβάλλει η τρόικα στην Κύπρο», σημείωσε. Το «όχι» αυτό, πρόσθεσε, αποδεικνύει ότι «ακόμα και στην πιο δύσκολη στιγμή υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση».

ΕΡΤ
Ο Α. Τσίπρας για τις εξελίξεις στην Κύπρο

Συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα, για τις εξελίξεις στην Κύπρο

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική στην ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο γιατί αποδέχτηκε, όπως είπε, αυτή την απαράδεκτη απόφαση της Παρασκευής, αλλά και γιατί «τόσες μέρες δεν έχει πει ούτε ένα μικρό λόγο υποστήριξης στον κυπριακό λαό και στους εκπροσώπους του που τούτες τις ώρες δέχονται μια απίστευτη επίθεση εκβιασμών».

Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους οι μισοί (ευρωπαίοι ηγέτες) είναι γκάνγκστερς, οι άλλοι μισοί, δηλαδή οι εκπρόσωποι των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, είναι φοβισμένοι και παραδομένοι

Αλ. Τσίπρας, πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

«Αποτελεί ντροπή η μνημονιακή κυβέρνηση της Ελλάδας όχι μόνο να εύχεται μη τυχόν υπάρξει εναλλακτική λύση στην Κύπρο και αποδειχτεί ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος  διαπραγμάτευσης που αυτή ποτέ δεν ακολούθησε, αλλά να πιέζει και από πάνω και να παίρνει μέρος στους εκβιασμούς των κυρίαρχων δυνάμεων στην Ευρώπη απέναντι στην Κύπρο», υπογράμμισε.

Κατηγόρησε μάλιστα προσωπικά τον κ. Σαμαρά ότι «κρύβεται» και ότι «δεν έχει τολμήσει να ψελλίσει ούτε μια κουβέντα  για το όχι των κυπρίων», αλλά η αλληλεγγύη του εξαντλείται, όπως είπε, «σε κορώνες περί του ελληνισμού που ‘ποτέ δεν πεθαίνει’».

Ο κ. Τσίπρας απέρριψε πάντως την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής κατά του Γιάννη Στουρνάρα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε συγκεκριμένα ότι ο κ. Στουρνάρας δεν ακολουθεί τη δική του πολιτική, καθώς η χώρα έχει Πρωθυπουργό, ο οποίος έχει την κύρια ευθύνη. Ο κ. Στουρνάρας, πρόθεσε, δεν λειτουργεί κατά βούληση, αλλά ακολουθεί ένα σχεδιασμό. Αν τίθεται θέμα επάρκειας του κ. Στουρνάρα, δεν αφορά τον ίδιο, αλλά την κυβέρνηση, την οποία πρέπει να κρίνει συνολικά ο λαός, σημείωσε.

«Τούτη την ώρα αισθανόμαστε περισσότερο από ποτέ τους κυπρίους αδέρφια μας. Βρισκόμαστε στο πλευρό τους αναλαμβάνοντας την ευθύνη και το κόστος της στάσης μας», κατέληξε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. «Το δικό μας ‘εμείς’ σημαίνει ‘εμείς οι Έλληνες και οι Κύπριοι που δεν παραδινόμαστε αμαχητί, που αρνούμαστε να αποδεχθούμε τα μνημόνια ως μονόδρομο’», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αυτό είναι που διαχωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη στάση των κ. Σαμαρά και Στουρνάρα, που «όταν λένε ‘εμείς’ εννοούν το Eurogroup και τους δανειστές».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μέτωπο συμπαράστασης στην Κύπρο ζήτησε ο Α. Τσίπρας

Την ανάγκη συγκρότησης ενός παλλαϊκού μετώπου για την εκδήλωση ενός κύματος συμπαράστασης στην Κύπρο και παράλληλα την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη τύπου.O Αλέξης Τσίπρας απέρριψε την πρόταση των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής κατά του Γιάννη Στουρνάρα.

ΝΔ: Μόνιμος εκβιασμός η εναλλακτική του Αλ. Τσίπρα

Το «Σχέδιο Β», η εναλλακτική πρόταση του κ. Τσίπρα είναι μόνιμος εκβιασμός προς πάσα κατεύθυνση, αναφέρει η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ελλάδα διατήρησε στάση ευθύνης στηρίζοντας την Κύπρο από την αρχή ως το τέλος αυτής της δοκιμασίας «Τα λόγια του αέρα και τα πυροτεχνήματα είναι παράκρουση ανευθυνότητας», προστίθεται.

Μάλιστα η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για «παραλήρημα» υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καταλάβει τι γίνεται στην Κύπρο και στην Ευρώπη.

«Ο ίδιος δεν έχει πολιτική αφού δεν προτείνει κανένα εναλλακτικό σχέδιο, ούτε για την Κύπρο, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Ευρωζώνη. Δεν έχει ντροπή αφού προσπαθεί να αποκρύψει ότι αυτό που καταγγέλλει ότι επιβλήθηκε στην Κύπρο – η φορολόγηση καταθέσεων - στελέχη του κόμματός του (και το ίδιο το πρόγραμμά του) το πρότειναν να συμβεί και στην Ελλάδα. Δεν έχει μνήμη αφού μιλάει πολύ για αντίσταση, αλλά ξεχνάει ότι το κόμμα του είχε υποστηρίξει ολόθερμα το Σχέδιο Ανάν. Δεν έχει καν υπομονή και μιλάει πολύ, πριν ακόμα αποφασίσουν οι Κύπριοι για το πώς θα βγουν από την κρίση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τέλος η ΝΔ τονίζει πως το εθνικό συμφέρον δεν υπηρετείται με «παχιά λόγια», ούτε με καταγγελίες φοιτητικού αμφιθεάτρου άλλων εποχών. «Όταν διαχειρίζεσαι τις τύχες του λαού σου, σκέφτεσαι όλες τις εναλλακτικές λύσεις και όλα τα επόμενα βήματα, δεν προτείνεις “αποθανέτω η ψυχή μου”, ούτε “γαία πυρί μειχθήτω”», καταλήγει.

ΠΑΣΟΚ: Τραγική πολιτική κουτοπονηριά

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε σπεύσει να χρησιμοποιήσει τις δραματικές εμπειρίες που ζει η Κύπρος ως μοχλό για την άσκηση φτηνής και ανεύθυνης αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για «τραγική πολιτική κουτοπονηριά και απίστευτη εθνική ανευθυνότητα».

«Νόμισαν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως εργαστήριο δοκιμασίας της αδιέξοδης και επικίνδυνης πολιτικής τους που βασίζεται στην ερασιτεχνική ανάγνωση των διεθνών συσχετισμών», προσθέτει.

Καταλήγοντας κάνει λόγο για «κορύφωση της εθνικής ανευθυνότητας της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ» και τονίζει πως η αξιωματική αντιπολίτευση αντί να καταλάβει το λάθος της και να δηλώσει τη στήριξή της στον κυπριακό λαό, επιχειρεί να οξύνει το εσωτερικό μέτωπο και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή