Αλ. Τσίπρας: Βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης η απόφαση για την Κύπρο

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 15:02
ΝΕΤ

Δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Α. Τσίπρα για τις εξελίξεις στην Κύπρο

A- A A+

«Κίνηση – βόμβα» στα θεμέλια της σταθερότητας συνολικά της Ευρώπης χαρακτήρισε τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για τη στάση της.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η απόφαση για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο ανοίγει τους «ασκούς του Αιόλου» για τη σταθερότητα τόσο του κυπριακού, όσο και του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ έκανε λόγο για στρατηγική αποικιοποίησης στον ευρωπαϊκό νότο.

Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι απώτερος στόχος των ευρωπαϊκών ηγεσιών είναι να επιβληθεί στην Κύπρο καθεστώς απόλυτης οικονομικής κυριαρχίας. «Είναι προφανές ότι στοχεύουν να υποθηκεύσουν προκαταβολικά και τους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου», σημείωσε, επισημαίνοντας τις «τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για την αποδοχή της «προκλητικής και απαράδεκτης» απόφασης για τη Λευκωσία.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να μην επικυρώσει «έστω και εκ των υστέρων» την απόφαση «αποικιοποίησης» της Κύπρου, ζητώντας από τον Πρωθυπουργό να αξιώσει την σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής ώστε να καταστήσει σαφές «ότι η ελληνική πλευρά δεν θα αποδεχθεί μια τέτοια επιλογή».

Καταλόγισε επίσης στην ελληνική κυβέρνηση παντελή έλλειψη ενημέρωσης της Βουλής. «Ζήτησα χθες με επιστολή μου στον πρόεδρο της Βουλής να γίνει άμεσα ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας για τη σταση της κυβέρνησης στο Eurogroup. Αρνήθηκαν με φτηνές δικαιολογίες», παρατήρησε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «δεν δικαιούται να συναινεί δίχως την ενημέρωση και την έγκριση της Βουλής σε μια απόφαση που διαλύει το χρηματοσπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και θετει σε κίνδυνο το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τέλος ότι στην απόφαση της κυπριακής βουλής στηρίζεται όχι μόνο το μέλλον της Κύπρου, αλλά και ολόκληρης της Ευρωζώνης. «Το ηχηρό και περήφανο ‘όχι’ του κυπριακού κοινοβουλίου θα είναι και ‘όχι’ των ευρωπαϊκών λαών σε ένα αδιέξοδο δρόμο. Θα αποδείξει ότι ακόμη και στην πιο δύσκολη στιγμή υπάρχουν περιθώρια αντίστασης και επαναδιαπραγματευσης», κατέληξε.

Στην Κύπρο αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από την Κουμουνδούρου, για την Κύπρο αναχωρεί την Τετάρτη το πρωί αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Η αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τους: Γιάννη Δραγασάκη, αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Ρένα Δούρου, υπεύθυνη ΕΕΚΕ Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και τον Κώστα Ήσυχο, υπεύθυνο του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής.

Σ. Κεδίκογλου: Ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται εαυτόν Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Πολιτικό τυχοδιωκτισμό» καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας στις βολές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης.

«Προφανώς, ο κ. Τσίπρας επειδή στην Ελλάδα δεν μπορεί να πείσει ούτε τους δικούς του, φαντασιώνεται εαυτόν Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων αδιανόητων, είπε σήμερα ότι ακόμα και αν η Κυπριακή Βουλή επιλέξει να ψηφίσει την απόφαση του Eurogroup, η Ελλάδα πρέπει να τη μπλοκάρει», σχολίασε ο κ. Κεδίκογλου.

Πρόσθεσε επίσης πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί «μαθήματα αγάπης» για την πατρίδα «από τον αρχηγό ενός κόμματος που δέχεται τις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων, μιλάει για Αιγαίο που ανήκει στα ψάρια του και “χαρίζει” ελληνικές βραχονησίδες στην Τουρκία.

«Αντί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να ασχολείται με το Αιγαίο και τα ψάρια του, καλό θα ήταν τέσσερις μέρες μετά το Eurogroup, να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά με τις εγκληματικές αποφάσεις για την Κύπρο», ανταπάντησε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή