Ζήτημα άρσης του εμπάργκο προς τους σύρους αντάρτες θα θέσει ο Ολάντ

Σύμφωνοι και οι Βρετανοί, κατά τον γάλλο πρόεδρο
Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013 18:32
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

H δήλωση του Γάλλου προέδρου Φρ. Ολάντ, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

 

A- A A+

Το ζήτημα της άρσης του εμπάργκο όπλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης θα θέσει η Γαλλία στη Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης, η οποία αρχίζει απόψε, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Η γαλλική πρόταση σηματοδοτεί τη διάθεση της Δύσης να επιταχύνει την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Γαλλικές πιέσεις για άρση του εμπάργκο όπλων προς τους σύρους αντάρτες

Δύο χρόνια συμπληρώνονται την Παρασκευή από την έναρξη της αιματοχυσίας στην Συρία και τώρα η Γαλλία και η Βρετανία ασκούν πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να αρθεί το εμπάργκο, για να παρασχεθούν όπλα στα μέλη της αντιπολίτευσης που μάχονται εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

«Θέλουμε οι Ευρωπαίοι να άρουμε το εμπάργκο όπλων... Από την στιγμή που θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την αντιπολίτευση, πρέπει να φθάσουμε και σε αυτό το σημείο. Αυτό πρόκειται να δηλώσω στους ευρωπαίους εταίρους μας», υπογράμμισε ο κ. Ολάντ, φθάνοντας στο χώρο της Συνόδου.

Κοινή γαλλο-βρετανική θέση

Ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία έχουν κοινή θέση για το ζήτημα του εξοπλισμού των σύρων ανταρτών.

Η Συρία δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα της συνόδου, ωστόσο βρετανός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι κ.κ. Κάμερον και Ολάντ αναμένεται να θέσουν το ζήτημα την Παρασκευή, στην επέτειο των δύο χρόνων από την έναρξη της εξέγερσης στη Συρία.

Την Τετάρτη, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο εξοπλισμού των ανταρτών σε μονομερή βάση,  εάν το εμπάργκο δεν αρθεί συναινετικά στα πλαίσια της ΕΕ.

«Θεωρούμε την πολιτική μετάβαση την ενδεδειγμένη λύση για τη Συρία», είπε ο κ. Ολάντ.

«Δε μπορούμε ωστόσο να επιτρέπουμε τη σφαγή ενός λαού από ένα καθεστώς το οποίο δε θέλει, αυτή τη στιγμή, μια τέτοια μετάβαση», συμπλήρωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι στη Συρία παραδίδονται όπλα, αλλά πρόκειται για όπλα τα οποία λαμβάνει το καθεστώς και όχι οι αντάρτες, συγκεκριμένα από τη Ρωσία.

Νωρίτερα, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο γαλλο-βρετανικού εξοπλισμού των ανταρτών, ακόμη και αν το εμπάργκο δεν αιρόταν.

Ενστάσεις και αντιδράσεις

Η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία είναι, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, οι πλέον επιφυλακτικές χώρες σε ό,τι αφορά την άρση του εμπάργκο όπλων προς τη συριακή αντιπολίτευση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, από την πλευρά του, σημείωσε με μήνυμά του στο twitter την Πέμπτη ότι οι Σύροι βιώνουν μια τραγωδία και μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, ωστόσο ο εξοπλισμός της αντιπολίτευσης δεν αποτελεί λύση.

Για «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου από έναν ενδεχόμενο ανοικτό εξοπλισμό των ανταρτών έκανε λόγο η συριακή κρατική τηλεόραση.

Κατά της ροής νέων όπλων στο εσωτερικό της Συρίας τάχθηκε και η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Βαλερί Άμος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή