Απελευθέρωση τούρκων αιχμαλώτων από τους κούρδους αντάρτες

Μέρος του ειρηνευτικού σχεδίου μεταξύ Άγκυρας και PKK
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 14:34
EPA/STRINGER

Οι αιχμάλωτοι, οι οποίοι έμοιαζαν να χαίρουν άκρας υγείας και φορούσαν καθαρά ρούχα, ξεκίνησαν στη συνέχεια για τη μεθόριο Ιράκ – Τουρκίας, ώστε να επιστρέψουν στη χώρα τους και να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

A- A A+

Ομάδα οκτώ τούρκων στρατιωτών και κρατικών υπαλλήλων, τους οποίους κρατούσαν αιχμαλώτους, απελευθέρωσαν σήμερα κούρδοι αντάρτες του PKK στο Βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με μαρτυρία την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Μετά από μία σύντομη τελετή, σε ανοικτό χώρο κοντά στην πόλη Αμαντίγια, οι αιχμάλωτοι παραδόθηκαν σε αντιπροσωπεία τούρκων ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε στελέχη του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας της Τουρκίας.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Το PKK απελευθέρωσε 8 Τούρκους ομήρους

Στην απελευθέρωση 8 Τούρκων ομήρων προχώρησε το PKK. Πρόκειται για έξι στρατιώτες, έναν αστυνομικό και ένα τοπικό αξιωματούχο Η απελευθέρωση των 8 είναι αποτέλεσμα των διαπραγματευσεων μεταξύ της Τουρκικής κυβέρνησης και του φυλακισμένου κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Οι αιχμάλωτοι, οι οποίοι έμοιαζαν να χαίρουν άκρας υγείας και φορούσαν καθαρά ρούχα, ξεκίνησαν στη συνέχεια για τη μεθόριο Ιράκ – Τουρκίας, ώστε να επιστρέψουν στη χώρα τους και να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Πρόκειται για έξι στρατιώτες, έναν αστυνομικό και έναν τοπικό αξιωματούχο, των οποίων η απελευθέρωση αποτελεί τμήμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Οι οκτώ κρατούνταν από το 2011.

YOUTUBE/ALJAZEERAENGLISH

Οι τουρκικές αρχές έχουν αρχίσει από τον Οκτώβριο του 2012 ειρηνευτικές συνομιλίες με τον καταδικασμένο σε ισόβια δεσμά ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται στο μικρό νησί Ιμραλί κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις του ειρηνευτικού σχεδίου το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση, το PKK θα δώσει τέλος στις εχθροπραξίες και θα αποσύρει τους μαχητές του από το έδαφος της Τουρκίας, σε μια πρώτη φάση ενός τελικού αφοπλισμού.

Σε αντάλλαγμα, η Άγκυρα θα διευρύνει τα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας, κατοχυρώνοντάς τα και συνταγματικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή