Δημοσιεύματα περί επερχόμενης ανακοίνωσης Οτσαλάν για κατάπαυση του πυρός

Σημάδια προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες Άγκυρας και κούρδων ανταρτών
Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013 15:23
EPA/TOLGA BOZOGLU

Κούρδος διαδηλωτής κρατά τη σημαία του PKK δίπλα από φωτογραφία του φυλακισμένου ηγέτη των κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

A- A A+

Κάλεσμα για κατάπαυση του πυρός ανήμερα της κουρδικής Πρωτοχρονιάς, στις 21 Μαρτίου, θα πραγματοποιήσει ο φυλακισμένος ηγέτης των κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σε μια προσπάθεια προώθησης του ειρηνευτικού διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου.

Ο ηγέτης του απαγορευμένου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) έχει εμπλακεί σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την Τουρκία από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ μέσα στο σαββατοκύριακο συναντήθηκε με αντιπροσωπεία κούρδων πολιτικών για να συζητήσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Στις συνομιλίες αυτές, οι οποίες πραγματοποιούνται στη φυλακή του νησιού Ιμραλί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ο κούρδος ηγέτης άφησε να εννοηθεί ότι το PKK ενδέχεται να αποφυλακίσει τους τούρκους στρατιωτικούς και κρατικούς λειτουργούς που κρατεί.

Τη σχετική ανακοίνωση διάβασαν οι βουλευτές του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον κ. Οτσαλάν.

Σύμφωνα με την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) του Ντιγιάρμπακιρ, το PKK κρατεί εννέα άτομα, περιλαμβανομένων στρατιωτών και δημοσίων υπαλλήλων.

Πολλές εφημερίδες σήμερα αναφέρονται σε λεπτομέρειες ενός χρονοδιαγράμματος για τον τερματισμό της σύγκρουσης από την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι.

Τόσο η φιλελεύθερη Radikal, όσο και η φιλοκυβερνητική Yeni Safak υπογραμμίζουν στα σημερινά τους φύλλα ότι ο Οτσαλάν θα κηρύξει κατάπαυση του πυρός στις 21 Μαρτίου, χωρίς να κατονομάζουν τις πηγές τους.

«Η υγεία μου είναι σε καλή κατάσταση αλλά γερνάω. Θέλω να δω ειρήνη προτού πεθάνω», φέρεται να δήλωσε ο κρατούμενος ηγέτης του PKK, σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet.

Το χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της σύγκρουσης προβλέπει σταδιακή αποχώρηση πολλών χιλιάδων κούρδων ενόπλων από την Τουρκία μετά την έκκληση για εκεχειρία και, σύμφωνα με την Yeni Safak, η αποχώρηση θα αρχίσει μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου.

Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει μεταρρυθμίσεις με τις οποίες θα διευρύνονται τα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας, που αριθμεί περίπου 15 εκατομμύρια από τον συνολικό πληθυσμό των 76 εκατομμυρίων της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε κάλεσμα για «εθνική ενότητα», ενώ σημείωσε ότι η έναρξη αποχώρησης των ανταρτών από το τουρκικό έδαφος θα αποτελέσει την πρώτη πράξη της λήξης της 28χρονης ένοπλης διαμάχης, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους.

Αντίγραφο των πρακτικών των συνομιλιών του Αμπντουλάχ Οτσαλάν με την αντιπροσωπεία του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, 21 σελίδων, παραδόθηκε στην ηγεσία του PKK στα βουνά Καντίλ του βόρειου Ιράκ.

Χωριστά παραδόθηκε επίσης στην ηγεσία των ανταρτών ειρηνευτικό σχέδιο 61 σελίδων του κούρδου ηγέτη.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή