Τουρκία: Επικείμενη απελευθέρωση τούρκων αιχμαλώτων από το PKK

Δηλώσεις διοικητή των κούρδων ανταρτών
Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2013 14:39
A- A A+

Την απελευθέρωση ομάδας τούρκων στρατιωτών και αστυνομικών ανακοίνωσε διοικητής στρατιωτικών τμημάτων του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), σαν μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ του τουρκικού κράτους και των κούρδων ανταρτών τους τελευταίους μήνες.

Την ανακοίνωση αναμετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Firat, το οποίο διατηρεί επαφές με τμήματα του κουρδικού ανταρτικού στρατού.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες τούρκων αξιωματούχων με τον φυλακισμένο Αμπντουλάχ Οτσαλάν διεξάγονται στο νησί Ιμραλί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, όπου και κρατείται ο καταδικασμένος σε ισόβια ηγέτης του PKK.

Στα πλαίσια μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, οι κούρδοι αντάρτες είχαν δεσμευθεί να απελευθερώσουν νεαρούς στρατιώτες και αξιωματικούς της αστυνομίας, οι οποίοι κρατούνταν αιχμάλωτοι έως τώρα σε ορεινές εκτάσεις του βόρειου Ιράκ.

«Οι τεχνικές προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Αποφασίσαμε να παραδώσουμε τους κρατικούς αξιωματούχους εντός της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ο Μουράτ Καραγιλάν, στρατιωτικό στέλεχος των ανταρτών, σύμφωνα με το πρακτορείο Firat.

Υπενθυμίζεται ότι το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, καθώς καθοδηγεί ένοπλη εξέγερση κατά του τουρκικού κράτους από το 1984.

Οι αποσχιστικοί στόχοι τους οποίους είχε θέσει αρχικώς η ηγεσία του PKK μετριάστηκαν στην πορεία, με το κίνημα να ζητεί αυξημένα δικαιώματα για την κουρδική μειονότητα, καθώς και αρμοδιότητες αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με σχέδιο το οποίο έχουν επεξεργαστεί η Άγκυρα και ο κ. Οτσαλάν, το PKK θα παύσει τις εχθροπραξίες και θα αποσύρει τους ενόπλους του από το τουρκικό έδαφος, σαν πρώτη φάση ενός πλήρους αφοπλισμού, με αντάλλαγμα τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των Κούρδων της Τουρκίας, με συνταγματική πράξη.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή