Για «σερβικά ψέματα» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός του Κοσόβου

Δεν υπήρξε υποχώρηση υπέρ της σερβικής κοινότητας, δηλώνει ο Χασίμ Θάτσι
Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013 16:34
REUTERS/HAZIR REKA

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι τόνισε ότι η βάση για τις διαπραγματεύσεις είναι το σύνταγμα και οι νόμοι της χώρας, καθώς και το σχέδιο του πρώην απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισάαρι. 

A- A A+

«Καθαρό, παραδοσιακό ψέμα της πολιτικής του Βελιγραδίου» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, τη δήλωση του προέδρου της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς ότι οι Κοσοβάροι «υποχώρησαν σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες της ένωσης σερβικών δήμων εντός του Κοσόβου».

Η δήλωση Νίκολιτς έγινε μετά τη χθεσινή συνάντηση της σερβικής ηγεσίας με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου τόνισε ότι η βάση για τις διαπραγματεύσεις είναι το σύνταγμα και οι νόμοι της χώρας, καθώς και το σχέδιο του πρώην απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισάαρι.

Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει απορριφθεί από τη Σερβία και δεν υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κ. Θάτσι σημείωσε, μιλώντας στη Βουλή της χώρας του, ότι στη διάρκεια του τελευταίου γύρου των συνομιλιών με τον σέρβο πρωθυπουργό, Ίβιτσα Ντάτσιτς, στις Βρυξέλλες, δεν επιτεύχθηκε συμβιβασμός, ωστόσο πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να είναι αισιόδοξος στο ζήτημα της επιτυχίας του διαλόγου.

Σύμφωνα με τον κ. Θάτσι, η οντότητα της «κοινότητας των δήμων», στη συγκεκριμένη περίπτωση εκείνων με πλειοψηφία σερβικού πληθυσμού, είναι σε πλήρη αρμονία με το σύνταγμα του Κοσόβου, το νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, ΑΤΑ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή