«Ναι» στις ενταξιακές για τη Σερβία λένε οκτώ χώρες της Ε.Ε.

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012 11:58
A- A A+

Υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σερβίας - Ε.Ε., το συντομότερο δυνατόν, τάσσονται οκτώ χώρες - μέλη της Ένωσης, με πρωτοβουλία της Σουηδίας και της Ιταλίας, σύμφωνα με το Σέρβο πρωθυπουργό Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Σε δηλώσεις του στο σερβικό τηλεοπτικό σταθμό «Pink», ο κ. Ντάτσιτς υποστήριξε ότι «σε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, οι οκτώ χώρες - μέλη της Ε.Ε., εκτίμησαν ότι η Σερβία αξίζει αυτή τη στήριξη στη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. λόγω της εποικοδομητικής της στάσης» και γι αυτό, προτείνουν να λάβει το Βελιγράδι, το συντομότερο δυνατό, ενδεχομένως το Μάρτιο του 2013, ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Είναι αποτέλεσμα αλλαγής της εικόνας που υπάρχει για τη Σερβία», σημείωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός, «... απομένει να δούμε αν θα πετύχει η πρωτοβουλία, αλλά σε κάθε περίπτωση», εκτίμησε, «πρόκειται για ένα βήμα εμπρός όσον αφορά την ατμόσφαιρα και τις πιέσεις που δεχόμασταν τα προηγούμενα χρόνια».

«Η Σερβία επιθυμεί να συζητήσει τα ουσιαστικά ζητήματα», αλλά «σε αυτή την εποικοδομητική προσέγγιση», ξεκαθάρισε, «κανένας δεν μπορεί να αναμένει από τον πρωθυπουργό της Σερβίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου».

Υπενθυμίζεται ότι οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι, συναντήθηκαν τον τελευταίο μήνα δύο φορές στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Κάθριν Άστον. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου και χαιρετίστηκε από τις ΗΠΑ ως βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων Κοσόβου- Σερβίας και η δεύτερη στις 7 Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Tanjug

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή