Με πυρηνική επίθεση απειλεί τις ΗΠΑ η Β. Κορέα

Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013 11:29
REUTERS/HEINZ-PETER BADER

Αναλυτής στο δωμάτιο ελέγχου του Διεθνούς πρακτορείου πυρηνικών δοκιμών CTBTO (Comprehensive Nuclear-Test Ban Treaty Organization) στη Βιέννη, παρακολουθεί τα δεδομένα από μία έκρηξη στη Βόρεια Κορέα, της οποίας το μέγεθος ήταν διπλάσιο από αυτό της πυρηνικής δοκιμής του 2009 στη χώρα.

A- A A+

Σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων οδηγεί η νέα απειλή της Βόρειας Κορέας να πραγματοποιήσει προληπτικό πυρηνικό χτύπημα εναντίον των ΗΠΑ, λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ.

«Αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να πυροδοτήσουν πυρηνικό πόλεμο, θα ασκήσουμε το δικαίωμά μας σε μία προληπτική πυρηνική επίθεση εναντίον της έδρας του επιτιθέμενου προκειμένου να υπερασπιστούμε το ανώτατο συμφέρον μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο της χώρας KCNA.

Η Βόρεια Κορέα κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι χρησιμοποιεί τα προγραμματισμένα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα ως εφαλτήριο για μία πυρηνική και συμβατική επίθεση εναντίον της, ενώ έχει απειλήσει με περαιτέρω πυρηνικές δοκιμές.

Η Πιονγιάνγκ φέρεται πάντως να μην έχει τη δυνατότητα να εξαπολύσει πυρηνικό χτύπημα εναντίον των ΗΠΑ.

Στρατιωτικές ασκήσεις

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Άμυνας στη Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι ο Βορράς διεξάγει σειρά στρατιωτικών ασκήσεων και προετοιμάζεται για ολική κατάσταση πολέμου σε ασυνήθιστη κλίμακα.

Η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες διεξάγουν τα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσιά τους μέχρι τα τέλη Απριλίου, παρακολουθούν τις δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας έχοντας κατά του το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κανονική επίθεση, δήλωσε αξιωματούχος στη Σεούλ.

«Δεν είναι συχνό η Βόρεια Κορέα να διεξάγει στρατιωτική άσκηση σε κρατικό επίπεδο», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας, ενώ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο βόρειος γείτονας έχει επιβάλει ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στα ανοικτά των ακτών του.

Οι αυξημένες δραστηριότητες σε Νότια και Βόρεια Κορέα έρχονται τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προετοιμάζει νέο ψήφισμα με σκοπό την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ λόγω της πυραυλικής εκτόξευσης και της πυρηνικής δοκιμής του περασμένου μήνα.

Αυτή την εβδομάδα, η Βόρεια Κορέα απείλησε με τερματισμό της κατάπαυσης πυρός με την οποία έληξε ο πόλεμος του 1950-53.

Απέσυρε την πρόσκλησή της η Αυστραλία

Παράλληλα, η Αυστραλία απέσυρε την πρόσκληση της προς τη Βόρεια Κορέα να ανοίξει και πάλι της πρεσβεία της στην Καμπέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πυρηνική δοκιμή, που έκανε η Πιονγκγιάνγκ τον περασμένο μήνα, δήλωσαν αξιωματούχοι την Πέμπτη.

«Η πρόταση να ανοίξει εκ νέου μια πρεσβεία η Βόρεια Κορέα στην Καμπέρα δεν ισχύει σήμερα» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Πάτρικ Λόου. «Αυτό αποτελεί απάντηση στην πρόσφατη πυρηνική δοκιμή τους» συμπλήρωσε. Το Δεκέμβριο, η Αυστραλία κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να ανοίξει εκ νέου την πρεσβεία που έκλεισε το 2008 εξ αιτίας οικονομικών λόγων.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή