Η Νότια Κορέα «θα απαντήσει στρατιωτικά» αν δεχτεί επίθεση από τον Βορρά

Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2013 12:08
REUTERS/YONHAP

«Αν η Βόρεια Κορέα προκαλέσει και απειλήσει τις ζωές και την ασφάλεια των πολιτών μας, καθιστούμε σαφές ότι είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για μία ισχυρή και αποφασιστική τιμωρία, όχι μόνο κατά της πηγής της επιθετικότητας και των δυνάμεων που την στηρίζουν, αλλά και εναντίον της κορυφής της διοίκησης», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υποστράτηγος του νοτιοκορεατικού στρατού, Κιμ Γιονγκ-χιούν.

A- A A+

Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε θα αντεπιτεθεί και θα χτυπήσει την ηγεσία της Βόρειας Κορέας αν η Πιονγιάνγκ πραγματοποιήσει επίθεση, μία ημέρα μετά την απειλή του Βορρά να τερματίσει την κατάπαυση του πυρός του 1953.

«Αν η Βόρεια Κορέα προκαλέσει και απειλήσει τις ζωές και την ασφάλεια των πολιτών μας, καθιστούμε σαφές ότι είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για μία ισχυρή και αποφασιστική τιμωρία, όχι μόνο κατά της πηγής της επιθετικότητας και των δυνάμεων που την στηρίζουν, αλλά και εναντίον της κορυφής της διοίκησης», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Κιμ Γιονγκ-χιούν, υποστράτηγος του νοτιοκορεατικού στρατού.

Εν τω μεταξύ, η Βόρεια Κορέα επέβαλε ζώνες απαγόρευσης πτήσεων και πλεύσης στα ανοιχτά των ανατολικών και δυτικών ακτών της, κάτι που σηματοδοτεί ότι θα πραγματοποιήσει σημαντικές στρατιωτικές ασκήσεις, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap.

«Ο στρατός του Βορρά... προετοιμάζει μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια.... ωστόσο η εκτόξευση πυραύλων δεν μπορεί να αποκλειστεί», όπως μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο πηγή της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης.

Χθες, ένας από τους πλέον υψηλόβαθμους στρατηγούς της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ-τσολ, σε μία σπάνια εμφάνισή του στην κρατική τηλεόραση, απείλησε ότι η Πιονγιάνγκ θα τερματίσει την κατάπαυση του πυρός η οποία υπογράφηκε το 1953 και με την οποία έληξε ο τριετής πόλεμος με τη Νότια Κορέα, εάν η Σεούλ προχωρήσει στην πραγματοποίηση των δίμηνων κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τις ΗΠΑ που ξεκίνησαν την 1η Μαρτίου.

Η απειλή ενέτεινε τη φιλοπόλεμη ρητορική της Πιονγκγιάνγκ, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ακόμα γύρο νέων διεθνών κυρώσεων μετά την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα.

Οι αρχές της Βόρειας Κορέας είχαν απειλήσει με «καταστροφή» τη Νότια Κορέα εάν πραγματοποιούσε τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ.

Από τεχνικής άποψης, η Βόρεια και η Νότια Κορέα παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση μετά τον πόλεμο (1950-1953), αφού η ένοπλη σύρραξη τερματίστηκε με την κήρυξη εκεχειρίας και όχι με την υπογραφή συνθήκης ειρήνης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή