«Έξυπνος» πίνακας - διάδοχος του Powerpoint

«Ψηφιακός καμβάς» από τη Microsoft
Τρίτη, 05 Μαρτίου 2013 10:04
Microsoft

Ο «ψηφιακός καμβάς» είναι ειδικά σχεδιασμένος έχοντας κατά νου επαγγελματικές συνθήκες: στόχος του είναι η υποβοήθηση εργαζομένων στην κατανόηση των αποκαλούμενων «big data», δηλαδή των τεράστιων όγκων δεδομένων που προκύπτουν από τη λειτουργία αισθητήρων και άλλων πηγών.

A- A A+

Έναν «έξυπνο» διαδραστικό πίνακα, ο οποίος «διαβάζει» και ολοκληρώνει μόνος του τα σχήματα και διαγράμματα που ζωγραφίζουν οι χρήστες πάνω του αναπτύσσει η Microsoft.

Σύμφωνα με το BBC και το TheVerge, η εταιρεία σχεδιάζει να αποκαλύψει το πρωτότυπο στο πλαίσιο της ετήσιας διοργάνωσης Techfest, όπου παρουσιάζονται κάποια από τα πλέον φιλόδοξα τεχνολογικά projects που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο «ψηφιακός καμβάς» είναι ειδικά σχεδιασμένος έχοντας κατά νου επαγγελματικές συνθήκες: στόχος του είναι η υποβοήθηση εργαζομένων στην κατανόηση των αποκαλούμενων «big data», δηλαδή των τεράστιων όγκων δεδομένων που προκύπτουν από τη λειτουργία αισθητήρων και άλλων πηγών.

Αν και το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμα σε αρκετά πρώιμο στάδιο, θεωρείται ότι η ζήτηση για τον «έξυπνο» πίνακα θα είναι μεγάλη, εάν η Microsoft καταφέρει να ξεπεράσει τα εμπόδια και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της ανάπτυξής του.

YOUTUBE/MICROSOFTRESEARCH

Λόγω του έντονου ανταγωνισμού από εταιρείες όπως η Samsung και η Apple, η Microsoft επενδύει μεγάλα ποσά στην έρευνα και ανάπτυξη, επιδιδόμενη σε ένα άνευ προηγουμένου «κυνήγι καινοτομίας»: μέσα στο τελευταίο οικονομικό έτος, δαπάνησε 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης (λιγότερα από τη Samsung, αλλά περισσότερα από τις Apple, Sony και Google).

Το SketchInsight αποτελεί ένα από τα πλέον πολλά υποσχόμενα προγράμματά της, και για λογαριασμό του εργάζεται από το 2006 η Μπόνγκσιν Λι, ειδική σε θέματα user interface, η οποία και θα παρουσιάσει τις δυνατότητές του σε επίδειξη στα κεντρικά της εταιρείας, στο Ρέντμοντ. 

Ένα παράδειγμα που έχει χρησιμοποιηθεί είναι η κατανάλωση ενέργειας: ο χρήστης ζωγραφίζει μερικές γραμμές που φέρνουν στην οθόνη ένα γράφημα πάνω στην αύξηση του πληθυσμού, και στη συνέχεια σκιτσάρει μία μπαταρία, κάτι που «ενεργοποιεί» ένα νέο γράφημα, το οποίο απεικονίζει την κατανάλωση ενέργειας από διαφορετικές υποομάδες ανθρώπων.

Το σύστημα αντλεί πληροφορίες από μία βάση δεδομένων, και με τη σειρά του υποβάλλει προτάσεις για γραφήματα, διαγράμματα και γενικότερα οπτικοποιήσεις των δεδομένων. Θεωρείται ότι θα αποτελέσει ένα πραγματικό σύστημα παρουσιάσεων «νέας γενιάς», το οποίο θα δημιουργεί διαδραστικά σκίτσα/ γραφικά επί τόπου.

Εάν όλα πάνε καλά, η Microsoft εκτιμά ότι το SketchInsight θα μπορέσει κάποια στιγμή να διαδεχτεί το δημοφιλές λογισμικό παρουσιάσεών της, PowerPoint.

Προτεινόμενα για εσάς