Βοήθεια 190 εκατ. ευρώ από τις ΗΠΑ στην Αίγυπτο

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Τζον Κέρι στο Κάιρο
Κυριακή, 03 Μαρτίου 2013 21:51
REUTERS/JACQUELYN MARTIN

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ είπε πως χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες και συμβιβασμός για την αποκατάσταση της ενότητας, της πολιτικής σταθερότητας και της οικονομικής υγείας στην Αίγυπτο.

A- A A+

Τη χορήγηση βοήθειας ύψους 250 εκατ. δολαρίων προς την Αίγυπτο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι προκειμένου, όπως είπε, το Κάιρο να ξεπεράσει τη σοβαρή οικονομική κρίση την οποία διέρχεται. Η Ουάσινγκτον, εξήγησε, θα συνεισφέρει σε μια πρώτη δόση 190 εκατ. δολάρια σε διαβούλευση με το Κογκρέσο ενώ τα επιπλέον 60 εκατ. προβλέπονται στο πλαίσιο ενός ταμείου για τις επιχειρήσεις.

«Πρόκειται για μια ειλικρινή προσπάθεια να υποστηριχθούν οι μεταρρυθμίσεις και να βοηθηθεί ο αιγυπτιακός λαός σε δύσκολες στιγμές», είπε, προσθέτοντας πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν και θέλουν να κάνουν περισσότερα».

REUTERS
Συνάντηση του Τζον Κέρι με τον πρόεδρο Μόρσι

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, συναντήθηκε την Κυριακή με τον αιγύπτιο πρόεδρο Μόρσι στο Κάιρο. Οι δύο άντρες συζήτησαν για την επανεκκίνηση της αιγυπτιακής οικονομίας και για την ανάγκη συμφωνίας των κομμάτων με στόχο την εξασφάλιση βοήθειας από το ΔΝΤ.

Παράλληλα, μετά τη συνάντησή του με τον Μοχάμεντ Μόρσι λίγο προτού αναχωρήσει από το Κάιρο για το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ο αμερικανός ΥΠΕΞ είπε πως χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες και συμβιβασμός για την αποκατάσταση της ενότητας, της πολιτικής σταθερότητας και της οικονομικής υγείας στην Αίγυπτο.

Ο Ομπάμα είχε υποσχεθεί το 2011 μια ελάφρυνση του χρέους της Αιγύπτου προς τις ΗΠΑ, το οποίο ανέρχεται σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια, από τα οποία τα 450 εκατομμύρια βρίσκονται σε διαβούλευση ανάμεσα στο Κάιρο, στην αμερικανική κυβέρνηση και στο Κογκρέσο.

Πηγή:ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή