ΗΠΑ: Πρέπει να υπάρξει συμφωνία της Αιγύπτου με το ΔΝΤ

Επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ στο Κάιρο
Σάββατο, 02 Μαρτίου 2013 20:50
REUTERS/POOL

Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο.

A- A A+

Την ανάγκη της Αιγύπτου να καταλήξει σε μία δανειακή συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ εμφανίστηκε σίγουρος ότι η συνεργασία των ΗΠΑ με την Αίγυπτο μπορεί να υπάρξει μόνο αν το Κάιρο κάνει τις σωστές θεμελιώδεις επιλογές όσον αφορά το ΔΝΤ.

«Είναι κυρίαρχο, απαραίτητο, επείγον η αιγυπτιακή οικονομία να γίνει ισχυρότερη, να σταθεί πάλι στα πόδια της», είπε ο Κέρι σε διοικητικά στελέχη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ στο Κάιρο. «Είναι σαφές για εμάς πως θα πρέπει να υπάρξει ο διακανονισμός με το ΔΝΤ, πως πρέπει να δώσουμε στην αγορά τη σιγουριά αυτή», πρόσθεσε.

Η Αίγυπτος δήλωσε την Πέμπτη πως θα προσκαλέσει μία ομάδα του ΔΝΤ για να ξαναρχίσει τις συνομιλίες για ένα δάνειο 4,8 δισ. δολαρίων και ο υπουργός Επενδύσεων Οσάμα Σάλεχ εξέφρασε την ελπίδα πως η συμφωνία μπορεί να συνομολογηθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Στο μεταξύ νωρίτερα σήμερα, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα αστυνομικό τμήμα στην πόλη Πορτ Σαΐντ της Αιγύπτου, όπωςε δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας.

Περίπου 500 άνθρωποι πέταξαν πέτρες και αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες στο κτήριο, προκαλώντας πολλές φωτιές στο εσωτερικό του, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι διαδηλωτές προκάλεσαν επίσης φθορές σε οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας που μετέβησαν στο σημείο για να σβήσουν τις εστίες της πυρκαγιάς.

Σε ένα άλλο επεισόδιο στην πόλη τουλάχιστον έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αυτοκίνητα της αστυνομίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή