Οξεία απάντηση από το Παρίσι στα περί «οκνηρών Γάλλων»

Αφορμή η επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου του αμερικανικού ομίλου ελαστικών Titan
Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013 16:17
REUTERS/PASCAL ROSSIGNOL

Άποψη του εργοστασίου ελαστικών της Goodyear, στην Αμιένη της βόρειας Γαλλίας.

A- A A+

Οργισμένη ήταν η απάντηση της γαλλικής κυβέρνησης στα σχόλια του επικεφαλής του αμερικανικού ομίλου ελαστικών Titan, ο οποίος χαρακτήρισε «ηλιθιότητα» το να επενδύσει κανείς στη Γαλλία.

Ο Μόρις Τέιλορ έκανε το παραπάνω σχόλιο σε επιστολή του προς τον υπουργό Βιομηχανικής Ανασυγκρότησης της χώρας, Αρνό Μοντεμπούρ.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού ομίλου έκανε ακόμη λόγο για εργάτες οι οποίοι «εργάζονται μόνον τρεις ώρες ημερησίως», αφήνοντας αιχμές για συνδικαλιστικές κατακτήσεις των γάλλων εργαζομένων.

«Τα ακραία αυτά σχόλια του κ. Τέιλορ αποδεικνύουν ότι έχει πλήρη άγνοια του τι είναι πραγματικά αυτή η χώρα», δήλωσε ο κ. Μοντεμπούρ.

Σημείωσε επίσης ότι 20.000 ξένες επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Γαλλία απασχολούν δυναμικό το οποίο αγγίζει τα δύο εκατομμύρια εργαζόμενους.

REUTERS

Ο Μόρις Τέιλορ, ο οποίος είχε προσπαθήσει χωρίς επιτυχία να λάβει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 1996 στις ΗΠΑ, έστειλε την επιστολή σαν απάντηση σε πρόσκληση της γαλλικής κυβέρνησης στο όμιλο Titan να επενδύσει σε ζημιογόνα μονάδα της Goodyear στην Αμιένη της βόρειας Γαλλίας.

Την επιστολή Τέιλορ, με ημερομηνία 8 Φεβρουαρίου, δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα Les Echos την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου παραγωγής ελαστικών αναφερόταν σε «διάλειμμα μιας ώρας για γεύμα και άλλες διακοπές, συνομιλίες οι οποίες διαρκούν τρεις ώρες και μόνον τρεις ώρες δουλειάς», περιγράφοντας την κατά τον ίδιο δραστηριότητα των γάλλων εργατών.

Ο γάλλος υπουργός, απαντώντας στον κ. Τέιλορ, πρόσθεσε επίσης ότι ο όμιλος Titan είναι 20 φορές μικρότερος και 35 φορές λιγότερο κερδοφόρος του γαλλικού ομίλου ελαστικών Michelin.

Ο κ. Μοντεμπούρ, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αιχμές του προς την άλλη όχθη του Ατλαντικού, εκθείασε τέλος την προσφορά των αμερικανών στρατιωτών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και «τις προσπάθειες του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα» για την αποφυγή της αποβιομηχάνισης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή