«Αυτοαποκαλούμενους εργάτες» αποκαλεί τους Γάλλους αμερικανός επιχειρηματίας

Ισχυρίζεται ότι εργάζονται «τρεις ώρες ημερησίως»
Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013 15:57
Reuters/GONZALO FUENTES

Εικόνες από πρόσφατη διαμαρτυρία για το κλείσιμο του εργοστασίου της Goodyear στην Αμιένη.

A- A A+

«Αυτοαποκαλούμενους εργάτες» οι οποίοι εργάζονται «τρεις ώρες ημερησίως» αποκαλεί τους γάλλους εργαζόμενους  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας Titan.

Η εταιρεία εγκατέλειψε το σχέδιο εξαγοράς ενός εργοστασίου παραγωγής ελαστικών της Goodyear στη βόρεια Γαλλία, και οι προαναφερθέντες χαρακτηρισμοί περιλαμβάνονται σε επιστολή του ομίλου προς τη γαλλική κυβέρνηση.

«Οι γάλλοι εργαζόμενοι αμείβονται με υψηλούς μισθούς αλλά δεν δουλεύουν παρά μόνο τρεις ώρες. Έχουν μία ώρα για διαλείμματα και φαγητό, συζητούν επί τρεις ώρες και εργάζονται τρεις ώρες», υποστηρίζει ο Μόρις Μ. Τέιλορ.

Η επιστολή του απευθύνεται στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Αρνό Μοντεμπούρ, φέρει ημερομηνία 8 Φεβρουαρίου και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Les Echos.

«Το είπα στους Γάλλους συνδικαλιστές. Μου απάντησαν ότι έτσι γίνεται στη Γαλλία!», προσθέτει χαρακτηριστικά ο κ. Τέιλορ.

Πρόκειται για την απάντηση του προέδρου της Titan στην πρόσκληση που του απηύθυνε στις 31 Ιανουαρίου ο γάλλος υπουργός, ζητώντας του να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του εργοστασίου της Αμιένης, το οποίο απειλείται με κλείσιμο.

«Πιστεύετε ότι είμαστε τόσο ηλίθιοι; Η Titan θα αγοράσει μια κινεζική ή ινδική βιομηχανία ελαστικών, θα πληρώνει λιγότερο από ένα ευρώ την ώρα σε μισθούς και θα εξάγει όλα τα ελαστικά που χρειάζεται η Γαλλία. Ο γάλλος αγρότης θέλει φτηνά ελαστικά. Δεν τον ενδιαφέρει αν προέρχονται από την Κίνα ή την Ινδία», τονίζει ο κ. Τέιλορ στην επιστολή του.

Προβλέπει επίσης ότι το μέλλον της άλλης μεγάλης εταιρείας ελαστικών, της Michelin, στη Γαλλία θα είναι ζοφερό. Σε πέντε χρόνια η Michelin δεν θα μπορεί πλέον να παράγει ελαστικά στη Γαλλία, υποστηρίζει ο κ. Τέιλορ.

Στα τέλη Ιανουαρίου η Goodyear ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το εργοστάσιό της στην Αμιένη, όπου απασχολούνται σήμερα 1.173 εργαζόμενοι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή