Δραματικό μιούζικαλ, δράση, έναρξη τριλογίας και πολύ happy end

Οι ταινίες της εβδομάδας
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013 11:35
A- A A+

Οι κλασικά αριστουργηματικοί «Άθλιοι» ταξιδεύουν στους αιώνες και φτάνουν στα πλάνα των σκοτεινών αιθουσών αυτή την εβδομάδα. Στα  πλάνα των άλλων κινηματογραφικών αφίξεων, ο  Μπρους Γουίλις μας δείχνει πως παραμένει πολύ σκληρός για να πεθάνει, μια τολμηρή τριλογία μας συστήνεται και το happy end μάς συναντά τρεις φορές.

«Οι άθλιοι»

YOUTUBE/UIPGREECE
Ο βραβευμένος με Όσκαρ για την ταινία «Ο λόγος του βασιλιά», άγγλος σκηνοθέτης Τομ Χούπερ, επανέρχεται με ένα δραματικό μιούζικαλ που αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του επιτυχημένου θεατρικού μιούζικαλ «Οι άθλιοι», το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο μνημειώδες αριστούργημα του Βίκτωρος Ουγκώ και το έχουν δει πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι, σε 42 χώρες.

Με ένα αξιόλογο καστ που αποτελείται από τον Χιου Τζάκμαν - ο οποίος απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του, την Αν Χαθαγουέι - που κέρδισε το βραβείο BAFTA β΄ γυναικείου ρόλου, τον - βραβευμένο με Όσκαρ - Ράσελ Κρόου και τους Αμάντα Σέιφριντ, Σάσα Μπαρόν Κοέν, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Έντι Ρεντμέιν και Σαμάνθα Μπαρκς, η ταινία κατέκτησε 3 Χρυσές Σφαίρες και είναι υποψήφια για 8 Όσκαρ - καλύτερης ταινίας, α΄ ανδρικού ρόλου, β΄ γυναικείου ρόλου, πρωτότυπου τραγουδιού («Suddenly»), καλλιτεχνικής διεύθυνσης, μιξάζ, κοστουμιών, μακιγιάζ - κομμώσεων.

Η ιστορία  διαδραματίζεται στη Γαλλία, το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, όπου ένας πρώην κατάδικος, ο Γιάννης Αγιάννης, καταφέρνει να γίνει δήμαρχος μιας πόλης. Όμως ο παλιός του γνώριμος, ο αδίστακτος και εκδικητικός αστυνόμος Ιαβέρης, τον καταδιώκει με μένος σε όλη του τη ζωή.

Ο Βίκτωρ Ουγκώ έλεγε για το μυθιστόρημα, που έγραψε το 1862: «Οι “Άθλιοι” γράφτηκαν για όλα τα έθνη. Δεν ξέρω αν θα διαβαστούν από όλους, όμως εγώ για όλους τούς έγραψα. Όπου ο άνθρωπος ζει αμόρφωτος και απελπισμένος, όπου η γυναίκα πουλάει το κορμί της για μια μπουκιά ψωμί, όπου το παιδί υποφέρει από αγραμματοσύνη και από έλλειψη παιδείας, το βιβλίο των “Αθλίων” χτυπά την πόρτα, φωνάζοντας δυνατά: “Ανοίξτε μου! Έρχομαι για σας!”. Στο σκοτεινό σημείο που βρίσκεται ο σημερινός πολιτισμός, ο άθλιος ονομάζεται άνθρωπος, που αγωνιά κάτω από όλα τα κλίματα και τα καθεστώτα, που στενάζει σε όλες τις γλώσσες».

«Πολύ σκληρός για να πεθάνει σήμερα»

YOUTUBE/MOVIETRAILERSGR
Η σειρά αστυνομικών ταινιών δράσης επιστρέφει δριμύτερη με την πέμπτη συνέχειά της και, φυσικά, με τον Μπρους Γουίλις και πάλι στο ρόλο του Τζον Μακλέιν. Σε σκηνοθεσία  του Τζον Μουρ, ο βετεράνος πράκτορας αυτήν τη φορά έρχεται αντιμέτωπος με τη διαφθορά στο πολιτικό σύστημα της Ρωσίας και - με τη βοήθεια του γιου του - προσπαθεί να αποτρέψει μία τεράστια πυρηνική καταστροφή.
Τον «πολύ σκληρό» πρωταγωνιστή πλαισιώνουν οι Τζέι Κόρτνεϊ, Σεμπάστιαν Κοχ, Μέρι Ελίζαμπεθ Γουινστέντ, Πάτρικ Στιούαρτ και Γιούλια Στιούαρτ.

«Παράδεισος του έρωτα»

YOUTUBE/FEELGOODENTMENT
Ο προκλητικός αυστριακός σκηνοθέτης Ούλριχ Ζάιντλ («Dog days», «Import export») παρουσιάζει το πρώτο μέρος μίας  τολμηρής  τριλογίας, με τον σαρκαστικό τίτλο «Παράδεισος».
Θίγοντας το θέμα του σεξοτουρισμού, της αποικιοκρατίας και της  αμοιβαίας εκμετάλλευσης μέσα από την ιστορία μίας 50χρονης γυναίκας από την Αυστρία, η οποία πηγαίνει ένα ταξίδι στις παραδεισένιες ακτές της Κένυας, όπου γεύεται τις χάρες διάφορων ντόπιων νεαρών, με απογοητευτική, όμως, κατάληξη, η ταινία συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Καννών.
Οι Μάργκαρετ Τίζελ, Πίτερ Καζούνγκου, Ίνγκε Μο, Ντούνζα Σόβινετζ, Γκάμπριελ Μουάρουα και Κάρλος Μκουτάνο πρωταγωνιστούν σε αυτόν τον - κάθε άλλο, παρά αγγελικά πλασμένο - παράδεισο.

«Love in the end»

YOUTUBE/MOVIETRAILERSGR
Στην αισθηματική ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Βασίλη Κεχαγιά - με τους Κατερίνα Γερονικολού, Πάνο Βλάχο, Τζωρτζίνα Λιώση, Λεωνίδα Καλφαγιάννη, Νικόλα Αγγελή και Μυριέλλα Κουρεντή - τρεις πραγματικές ιστορίες ανεκπλήρωτου έρωτα αποκτούν το ευτυχισμένο τέλος, που ποτέ δεν είχαν, νικώντας κάθε εμπόδιο μέσα από τη δύναμη της αγάπης.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Προτεινόμενα για εσάς