Πλανητάριο: Βαθιές ανάσες από τον ζωντανό μας πλανήτη

Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2013 12:32

Η παράσταση θα μας διαφωτίσει για τον βομβαρδισμό του πλανήτη μας από αστεροειδείς και κομήτες και για τις ηφαιστειακές εκρήξεις σε άλλους κόσμους του Ηλιακού μας Συστήματος.

A- A A+

Τα μυστικά του εσωτερικού της Γης που ξεσπούν με ορμή, για να μας δείξουν τη δύναμή τους και την αλληλεπίδρασή τους με άλλους κόσμους του ηλιακού μας συστήματος, διαμορφώνοντας το κλίμα και τη μορφή ζωής, αποκαλύπτουν την υποχθόνια, αλλά και συμπαντική διάσταση τους.

YOUTUBE/EUGENFOUND

Ο Ζωντανός Πλανήτης (Trailer) (2013)

Φωτίζοντας τα κοσμικά μυστήρια του σύμπαντος, η νέα παράσταση  του Ψηφιακού Πλανηταρίου, με τίτλο "Ο ζωντανός πλανήτης",  έκανε χθες την πρώτη επίσημη παρουσίασή της σε ειδική εκδήλωση, ενώ από το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, θα ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα του Πλανηταρίου.

Ο «ευλογημένος μας βράχος»

Με τον «Ζωντανό πλανήτη» θα μπορέσουμε να μάθουμε και να κατανοήσουμε ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν και επηρεάζουν το γήινο κλίμα και πώς σχετίζονται με το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου.

Από τις πολύπλοκες βιοχημικές, γεωλογικές και κλιματολογικές διεργασίες δισεκατομμυρίων ετών, σε αυτόν τον "ευλογημένο" από τη φύση "βράχο", τη Γη, πραγματοποιήθηκε το θαύμα της εμφάνισης της ζωής. Σήμερα, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας,  μπορούμε - με τη βοήθεια των εκατοντάδων δορυφόρων που θέσαμε σε τροχιά γύρω της - να αποκωδικοποιούμε τα μυστικά της, βρίσκοντας τις απαντήσεις στην ατμόσφαιρα που την περιβάλλει, σε κάθε ωκεανό και ήπειρο, βαθιά στο εσωτερικό της, αλλά και στα πέρατα του Ηλιακού Συστήματος.

Με τον "Ζωντανό πλανήτη" θα μπορέσουμε να μάθουμε και να κατανοήσουμε που οφείλεται η αέναη μετατόπιση των τεκτονικών πλακών, η οποία μεταβάλλει σε βάθος χρόνου την επιφάνεια του πλανήτη μας, πώς προκαλούνται οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις, ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν και επηρεάζουν το γήινο κλίμα και πώς σχετίζονται με το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου.

Επίσης, η παράσταση θα μας διαφωτίσει για τον βομβαρδισμό του πλανήτη μας από αστεροειδείς και κομήτες και για τις ηφαιστειακές εκρήξεις σε άλλους κόσμους του Ηλιακού μας Συστήματος, βοηθώντας μας να καταλάβουμε ορισμένους από τους λόγους, για τους οποίους η Γη μας εξελίχθηκε τόσο διαφορετικά σε σχέση με τους γειτονικούς της πλανήτες Αφροδίτη και Άρη.

Αστρικά πορτρέτα από τα βάθη του ουρανού

Ο φωτογράφος - αστροφωτογράφος Θεοφάνης Ν. Ματσόπουλος, παρουσιάζει στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, την έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «H Ελλάδα των άστρων»

Ακροβατώντας ανάμεσα στην επιστήμη και την τέχνη, φωτεινοί, μακρινοί και γιγάντιοι κόσμοι από τα βάθη του έναστρου νυχτερινού ουρανού ποζάρουν μεγαλόπρεπα στον φωτογραφικό φακό, προβάλλοντας την πραγματική ομορφιά τους, που ξεπερνά κάθε φαντασία.

Με έναν εντυπωσιακό συνδυασμό της αισθητικής, της επιστημονικής γνώσης και της σύγχρονης υπολογιστικής τεχνολογίας, ο φωτογράφος - αστροφωτογράφος Θεοφάνης Ν. Ματσόπουλος, παρουσιάζει στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, την έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο "H Ελλάδα των άστρων", που θα διαρκέσει έως τις 28  Φεβρουαρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Δομημένη σε δύο ενότητες που παρουσιάζουν αστρονομικές εικόνες και εικόνες από το βάθος του ουρανού, ληφθείσες με τη χρήση διάφορων τηλεσκοπίων από το ιδιόκτητο αστεροσκοπείο του Θεοφάνη Ν. Ματσόπουλου, στο χωριό Φραγκάδες Ζαγορίου Ιωαννίνων και καλλιτεχνικές αποτυπώσεις, με θέμα μνημεία κάτω από τον νυχτερινό ουρανό, η έκθεση περιλαμβάνει 50 φωτογραφίες.

Πολλές από αυτές αποτελούνται από διάφορες εικόνες, οι οποίες έχουν συντεθεί σε ενιαίο σύνολο, δημιουργώντας ένα μωσαϊκό, με σκοπό να καλύψουν με λεπτομέρεια το θέμα. Γενικότερα, στις φωτογραφίες αποτυπώνονται αστρικές τροχιές (Startrails) από διάφορα αρχαία και νεότερα μνημεία - όπως το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, αστερισμοί - όπως το γιγάντιο πανόραμα των αστερισμών του Σκορπιού και του Τοξότη, νεφελώματα - όπως αυτό του Ωρίωνα, γαλαξίες, αστρονομικά φαινόμενα -  όπως κομήτες και εκλείψεις, καθώς και διάφορα ιστορικά αστρονομικά όργανα της χώρας μας.

Πληροφορίες

Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387 - Παλαιό Φάληρο, τηλ: 210 9469600. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 11:00 - 20:00.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
 

Προτεινόμενα για εσάς