Η Mozilla στην «αρένα» των smartphones

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013 14:50
UPD:14:50

(Πηγή: www.mozilla.org)

A- A A+

Ένας νέος «παίκτης» εισέρχεται στην πολυσύχναστη, πλέον, «αρένα» των smartphones: ο λόγος για την Mozilla, τη διάσημη δημιουργό του δημοφιλούς browser Firefox.

Όπως ανακοινώθηκε από την κινεζική ZTE, η εταιρεία βρίσκεται σε συνεργασία με ευρωπαϊκό πάροχο για την πώληση τηλεφώνων που θα διαθέτουν το λειτουργικό σύστημα για smartphones που αναπτύσσει η Mozilla.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ZTE, Τσενγκ Λιξίν δήλωσε στη φετινή Consumer Electronics Show στο Λας Βέγκας ότι, εντός του έτους, οι συσκευές της εταιρείας με το νέο λειτουργικό σύστημα Firefox OS ενδεχομένως να κυκλοφορήσουν, και στις ΗΠΑ. Τα κινητά αυτά θα στοχεύουν στις οικονομικές κατηγορίες των συσκευών με λειτουργικό Android. Από πλευράς του, ο Τζέι Σάλιβαν, αντιπρόεδρος προϊόντων της Mozilla, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία συνεργάζεται με τις Qualcomm και TCL Communication Technology Holdings, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κατασκευής εξαρτημάτων φορητών συσκευών, για την υλοποίηση των νέων μοντέλων «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, της ΖΤΕ.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές της Strategy Analytics, το Firefox OS θα δυσκολευτεί να ανταγωνιστεί το Android, καθώς υπάρχουν τρεις μεγάλες προκλήσεις: το ότι το κοινό των smartphones δεν «γνωρίζει» το brand της Mozilla στο συγκεκριμένο χώρο, το ότι η παρουσία της στην αμερικανική αγορά είναι αυτή τη στιγμή περιορισμένη και πως το «οικοσύστημά» του Firefox OS επί της παρούσης δεν χαίρει μεγάλης υποστήριξης από εφαρμογές και υπηρεσίες. Θεωρείται πως η ΖΤΕ και το Firefox OS θα μπορέσουν να καταλάβουν μερίδιο περίπου 1% στην αγορά smartphones μέσα στο 2013.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Deutsche Telekom, η Sprint Nextel και η Telefonica ανέπτυσσαν ένα λειτουργικό σε συνεργασία με τη Mozilla για να «χτυπήσουν» το Android στην κατηγορία των οικονομικών smartphones. Από πλευράς της, η ZTE παρουσίασε και ένα νέο smartphone με Android στη CES, το Grand S, που απευθύνεται σε «power users» του επιχειρηματικού χώρου. Επίσης, καινούριο λειτουργικό ετοιμάζει και η Samsung: πρόκειται για το Tizen, σκοπός του οποίου είναι η μείωση της εξάρτησης της εταιρείας από το Android.

Προτεινόμενα για εσάς