Κλιμακώνονται οι πιέσεις των Βρυξελλών για συμμόρφωση της Ελλάδας και τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, όσο η πολιτική αβεβαιότητα επιμηκύνεται και ενώ αύριο αναμένεται να εκταμιευτεί ένα μέρος της βοήθειας, ύψους 5,2 δισ. ευρώ.
Την ανάγκη τήρησης της συμφωνίας που υπεγράφη το Μάρτιο με την Ευρωζώνη υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δηλώνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι «πολύ αρνητικές» για τη χώρα.
Μιλώντας στη εκδήλωση Europa Forum, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι «στην Ελλάδα απαιτείται πειθαρχία και σύγκλιση, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη».
Είπε ακόμη ότι η τήρηση της συμφωνίας είναι θέμα αξιοπιστίας για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη στο σύνολό της και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την εφαρμογή του προγράμματος.
«Θα πρέπει να εξηγήσουμε στους Έλληνες το πόσο σημαντική πρόκληση συνιστά η εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο είναι ένα μίγμα πολιτικής που συνδυάζει τη δημοσιονομική πειθαρχία, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και την ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για ενίσχυση του λαϊκισμού και καυτηρίασε τη στάση των πολιτικών που «όταν τα πράγματα πάνε άσχημα επιρρίπτουν τις ευθύνες στις Βρυξέλλες, ενώ οι όποιες επιτυχίες είναι αποκλειστικά προσωπικό τους κατόρθωμα».
Από το ίδιο forum μηνύματα προς την ελληνική πολιτική ηγεσία επέλεξε να στείλει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. «Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να λένε την αλήθεια. Ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός δεν αποτελούν τις κατάλληλες απαντήσεις στις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα», σημείωσε ο κ. Ρόμπεϊ.
«Εκείνοι οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η χώρα τους μπορεί να επιτύχει μόνη της, δεν τρέφουν απλώς ψευδαισθήσεις, λένε ψέματα. Αν δεν είχαμε την Ευρώπη τα κόστη θα ήταν ασύλληπτα υψηλά», συνέχισε σε αυστηρό τόνο.
Καταλήγοντας, ο κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ τόνισε ότι «οι πολιτικοί πρέπει να είναι ξεκάθαροι και να λένε στο λαό ποιες είναι οι αναγκαίες προσπάθειες που πρέπει να γίνουν, καθώς και τι διακυβεύεται».
O Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε προχώρησε ακόμη περισσότερο, αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί πως η χώρα μας θα μπορούσε να βρεθεί ακόμη και εκτός ευρώ. «Εάν η Ελλάδα σταματήσει τη μεταρρυθμιστική της διαδικασία, τότε δεν βλέπω πώς θα μπορέσουν να εκταμιευθούν οι δόσεις (από το πακέτο διάσωσης)» σημείωσε μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες. «Το αν θα μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη εξαρτάται από την ίδια» πρόσθεσε. Οι δεσμεύσεις της Γερμανίας για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα εξαρτώνται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, συμπλήρωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος λίγο αργότερα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους πιστωτές της και να θέσει σε εφαρμογή τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις εάν επιθυμεί να παραμείνει εντός της ζώνης του ευρώ. «Εάν η Ελλάδα επιθυμεί να παραμείνει, και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν (στο ευρώ), δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από αυτόν που έχουμε αποφασίσει. Δεν μπορούμε να έχουμε το ένα (την χρηματοοικονομική διάσωση και το ευρώ) χωρίς το άλλο», δηλαδή την εξοικονόμηση και τις μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντόνιο Ταγιάνι, μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό ιταλικό δίκτυο Rai Uno, δήλωσε πως η «έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ θα αποτελούσε μια προσπάθεια επίλυσης ενός προβλήματος με την δημιουργία ενός ακόμη μεγαλύτερου», τονίζοντας πως «η ζημιά για την Ελλάδα θα ήταν τεράστια και θα υπήρχαν και σαφέστατες αρνητικές αντιδράσεις, για όλη την ευρωπαϊκή οικονομία».
«Η έξοδος της Αθήνας από το κοινό νόμισμα θα έστελνε ένα κάκιστο μήνυμα στις αγορές» συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι «πρέπει να κινηθούμε ώστε το μέλλον της Ελλάδας να παραμείνει εντός της Ευρώπης και του ευρώ, υποστηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη των χωρών μελών. Για το λόγο αυτό στις 16 του μηνός η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεδριάσει με θέμα συζήτησης την ανάπτυξη, με την οποία θα ασχοληθεί στις 23 Μαΐου και η έκτακτη Ευρωπαϊκή Σύνοδος». Συμπλήρωσε πως παράλληλα «θα ξεκινήσουν άμεσα ουσιαστικές παρεμβάσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία, με αυξημένη ρευστότητα, θα βοηθήσει τις πιστώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επέμεινε στην ανάγκη η Ελλάδα να τηρήσει την «αμοιβαία» συμφωνία και τόνισε ότι προτίθεται να επισκεφθεί άμεσα την Αθήνα για να συναντηθεί και με πολιτικούς που ανέδειξαν οι εκλογές και τους οποίος δεν γνωρίζει προσωπικά.
Αναφερόμενος στη μεγάλη αποχή από τις κάλπες, στάθηκε στην ανάγκη, εφόσον αποφασιστούν επαναληπτικές εκλογές, να αυξηθεί η συμμετοχή.
Εξάλλου, η Ελλάδα θα λάβει κανονικά αύριο βοήθεια ύψους 5,2 δισεκ. ευρώ από τους πιστωτές της. «Η καταβολή θα πραγματοποιηθεί επειδή είχε ήδη εγκριθεί» από τους δανειστές, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν προειδοποίησε πάντως πως η καταβολή των επόμενων δόσεων είναι σε εκκρεμότητα. Ειδικότερα ανέφερε πως δεν θα καταβληθούν χρήματα αν δεν σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση.
«Πρέπει να πούμε τώρα στον ελληνικό λαό ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, πως καμιά χώρα της ΕΕ δεν θα μπορέσει να αποδεσμεύσει έστω κι ένα μικρό μέρος των 130 δισ. ευρώ που έχουμε θέσει στη διάθεση των Ελλήνων αν δεν υπάρχει κυβέρνηση που να λειτουργεί, η οποία να σέβεται τους κανόνες που έχουν τεθεί και να διαχειρίζεται τα χρήματα που καταβάλλονται», υπογράμμισε.
Το θέμα αναμένεται να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ